In Friesland werkten gemeenten samen met Omrin, Circulair Friesland, de Friese Milieu Federatie en Stichting Nederland Schoon aan een 100% zwerfafvalvrij Friesland. De gemeente Smallingerland sloot zich graag aan bij de samenwerking om zo de impact van de eigen inspanningen te vergroten. “Alleen al de communicatiemiddelen zijn veel beter dan wij zelf kunnen bedenken.”
De gemeente Smallingerland is al jaren bezig met de aanpak van zwerfafval. In 2019 sloot zij zich aan bij Friesland 100% zwerfafvalvrij. ‘Samen ben je sterker dan alleen’ is niet voor niets een cliché: het klopt. John van der Weide, teammanager bij de gemeente Smallingerland: “De gezamenlijke aanpak heeft onze inzet een enorme boost gegeven. We deden bijvoorbeeld zelf al metingen om te zien waar er hoeveel zwerfafval lag, maar onze methode was niet erg professioneel. In 2020 hebben we een ingenieursbureau een nulmeting laten uitvoeren. Een mooie basis voor een verdere samenwerking.”
Afvalestafette
Op de nulmeting volgde een afvalestafette. Twee wethouders verzorgden de aftrap en creëerden daarmee veel media-aandacht. Na een hele dag bedrijven bezoeken en enthousiasmeren om mee te doen met de zwerfafvalaanpak, gaven zij het stokje door aan Domino’s Pizza. Daarna was een locatie in het centrum met veel horeca aan de beurt. “De lockdown in maart legde de actie stil, maar het goede begin was gemaakt.”
Gebieden adopteren
De adoptiegebieden zijn een doorlopend succes. Die zijn door Friesland 100% zwerfafvalvrij enorm toegenomen. Inmiddels houden 22 non-profitorganisaties 22 gebieden schoon. Daarvoor ontvangen ze maximaal 500 euro per jaar. “De betrokkenheid wordt steeds groter”, aldus John. “Onlangs hebben we weer een convenant ondertekend met een school. Een eenvoudig A4’tje. Want je moet het niet onnodig ingewikkeld maken.”
Eigen regie
John is blij met de boost van Friesland 100% zwerfafvalvrij. Tegelijk weet hij ook dat zwerfafval aanpakken een proces is van de lange adem. “Het probleem is omvangrijk en hardnekkig. Vanuit de gemeente stuur ik een eigen ploeg mensen aan, waardoor ik flexibel kan organiseren en de vinger aan de pols houd. We besteden de aanpak bewust niet uit aan een derde partij. Mijn tip voor andere gemeenten is dan ook: maak één persoon verantwoordelijk voor de aanpak van zwerfafval en houd de regie in eigen hand.”
Meer kennis opdoen?
Wil jij ook werk maken van het verminderen van zwerfafval? Lees ons kennisdocument ‘Een schone regio; Hoe bundel je de krachten?’
Nog meer
Supporternieuws
Laat je inspireren door nog meer verhalen, tips en activiteiten van onze supporters.