Supporter van Schoon vanaf maart onderdeel van Verpact

Lees meer

Met een betaalverzoek van de Tikkie-app zwerfafval verminderen. Dat lijkt vergezocht, maar op de grootste stations van Nederland is het binnenkort mogelijk. Voor het creatieve idee zijn - naast de Tikkie-app - alleen een inlevermachine en een QR-code nodig. De treinreiziger levert zijn lege drankflesje in bij de inlevermachine, scant de QR-code en krijgt via de Tikkie-app het geld in een paar seconden op de rekening. Dat scheelt een bezoek aan een tankstation of supermarkt om het flesje in te leveren. Minder moeite betekent ook minder zwerfafval. Initiatiefnemer NS verwacht dat er jaarlijks zeker 10 miljoen kleine flesjes worden ingezameld. Dat lijkt een realistische schatting, aangezien jaarlijks bijna een miljard kleine flesjes worden verkocht in Nederland. 

Later ook op blikjes

NS is hiermee een van de eerste Nederlandse organisaties die in de openbare ruimte statiegeldafval inzamelt. Vanaf september 2022 staan de inleverautomaten op de stations van Den Haag, Rotterdam, Eindhoven, Utrecht en Amsterdam. Vanaf 31 december 2022 komt er ook statiegeld op blikjes. De inlevermachines kunnen dan ook die blikken verpakking ‘verteren’. In 2023 volgen nog eens 17 stations. 

 

Ook minder zwerfafval?

Wil jouw organisatie ook de overlast van zwerfafval aanpakken op een station, een zogeheten snoeproute of in een winkelgebied? Laat je inspireren door onze Managementsamenvatting Kansrijke gedragsrichtingen voor de zwerfafvalaanpak op treinstations, snoeproutes en in winkelgebieden. 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!