Wist je dat er gemiddeld 10 verschillende schoonmaakproducten in onze keukenkastjes staan? Allemaal plastic flessen met daarin chemische producten die ook weer in het riool terechtkomen. Met weinig moeite kun je zelf schoonmaakmiddelen maken die minder schadelijk zijn voor het milieu en waardoor je geen plastic flessen meer hoeft te kopen.

1. Maak je eigen wasmiddel

Zelf wasmiddel maken is veel makkelijker dan je misschien zou denken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig: water, een stuk zeep, soda en een beetje schoonmaakazijn. Op internet vind je veel recepten, zoals op deze website, voor je eigen wasmiddel en het is ook nog eens veel goedkoper dan flessen wasmiddel uit de supermarkt.

2. Een schone WC zonder chloor

Je WC wil je natuurlijk goed schoon hebben. Maar daar heb je echt niet altijd zo’n gele fles chloor voor nodig. Het kan ook heel goed met baking soda en azijn. Giet één kopje baking soda in je WC en giet er direct daarna een kopje azijn overheen. Je krijgt een schuimlaag die je WC helemaal schoonmaakt. Laat het een kwartiertje intrekken en poets nog even na met de borstel.

3. Ontkalk je koffieapparaat

Bijna alle merken van koffieapparaten verkopen zakjes met ontkalker, maar wist je dat azijn net zo goed werkt? Meng één deel azijn met twee delen water en doe dit in het waterreservoir van je koffieapparaat. Gebruik bij een bonenmachine de schoonmaakfunctie, of spoel je apparaat gewoon door met het water-azijnmengsel. Nog even naspoelen met water en je apparaat is weer schoon.

4. Je ramen schoon en streeploos

Met maar drie ingrediënten en een glazen sprayflacon krijg je je glazen en spiegels snel schoon. Meng 1 deel alcohol, 1 deel azijn en 1 deel water, meer heb je niet nodig. Spray het mengsel op je spiegel of ramen en wrijf droog met een schoon zacht doekje. Schoon zonder strepen!

Meer weten over onze missie om Nederland schoon te houden? Volg ons dan op Instagram, TikTok of Facebook!