Omschrijving:
Aan de hand van recepten worden projecten geïntroduceerd om zwerfafval te reduceren. Daarbij is gekozen voor projecten die zich richten op preventie en bewustwording bij burgers. Basisingrediënten zijn enthousiasme, beloning voor de inzet, legitimatie, opruimen als sociale activiteit, klein beginnen en het initiatief laten groeien en kinderen als belangrijkste doelgroep.
De menukaart is op basis van smaak en peperindex geordend. Voorproefjes bevinden zich nog in de opstartfase, maar bieden toch nuttige inzichten. Starters zijn met beperkte middelen snel uit te voeren projecten om zwerfafval te reduceren. Projecten die aangetoond werken vallen onder beproefde recepten. De gemengde keuken mengt verschillende beleidsvelden voor een schonere buurt. De peperindex geeft de mate van complexiteit en hoe arbeidsintensief het voor de projectleider is. Het benodigd budget wordt eveneens aangegeven.
Ook interessant
Kennisdocument Zwerfafval van Fastfoodverpakkingen
In dit kennisdocument vind je informatie over zwerfafval veroorzaakt door fastfoodverpakkingen. We gaan in op gedragsbeïnvloeding en hoe je dit vertaalt naar maatregelen. Welke interventies zijn bewezen effectief en met welke wetgeving heb je te maken. In dit document worden ook een tweetal voorbeelden uit de praktijk beschreven.
We willen hiermee de ondernemers in de fastfoodsector, hun collega-ondernemers in de buurt, gemeenten en beheerders van openbare ruimtes verder helpen in hun aanpak tegen zwerfafval.
Wil je concreet aan de slag, dan raden we aan dat je ook ons Plan van aanpak voor fastfoodzwerfafval leest.
Inspirerende zwerfafvalcampagnes wereldwijd
In dit document vind je een overzicht van buitenlandse campagnes en onderzoeken. Laat je inspireren en leer van de ervaring van ons internationale netwerk.
Schonere parken & recreatiegebieden - Hoe pak je dat aan?
In dit kennisdocument gaan we in op hoe je met gedragsbeïnvloeding zwerfafval in parken en recreatiegebieden kunt aanpakken.
Bezoekers en beheerders storen zich aan de hoeveelheid zwerfafval die in parken en recreatiegebieden ligt, zeker na een mooie zonnige dag. Hoe pak je zwerfafval effectief aan? En hoe verschilt de aanpak van parken van die van drukke recreatiegebieden? Wat doe je bijvoorbeeld tijdens piekdrukte of een evenement in een stadspark?