Omschrijving:
Uit dit onderzoek van Deltares blijkt dat plastics mogelijk schadelijker zijn dan gedacht. De overheid is zich er nog te weinig van bewust dat bij de afbraak van plastics ook andere giftige stoffen, zoals weekmakers, brandvertragers en vulmiddelen, in het milieu terecht komen.
Effectieve maatregelen hiertegen ontbreken dan ook, maar zijn wel hard nodig. Dit blijkt uit een onderzoek dat Deltares heeft laten uitvoeren naar bronnen en schadelijke effecten van microplastics in Nederlandse zoete wateren. De schadelijkheid zit niet alleen in de plastics zelf, maar vooral ook in de hulpstoffen die worden gebruikt.
Deltares heeft een schatting gemaakt van de hoeveelheid en vermoedt dat plastics een grotere bron van toxische stoffen zijn dan industriële lozingen en rioolwaterzuiveringen. Uit het onderzoek is tevens gebleken dat microplastics in zoet water waarschijnlijk vooral afkomstig zijn van zwerfafval.
Ook interessant
Infographic Samenstelling Zwerfafval 2022
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2022 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.
Plasticsoep in de Nederlandse rivieren
Het zwerfafvalprobleem in rivieren ontrafeld en wat er nodig is om het op te lossen. In dit rapport vind je de resultaten van een grootschalig onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van afval op de oevers van de grote Nederlandse rivieren.
Dit onderzoek is de basis voor het project Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee. Met behulp van citizen science verzamelen vrijwillige rivierafvalonderzoekers data over rivierafval.
In de periode najaar 2017 tot voorjaar 2023 zijn in totaal 3026 metingen uitgevoerd verspreid over meer dan 500 tracé's van 100 meter langs de oevers van de grote Nederlandse rivieren.
Samenstelling zwerfafval 2021
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2021 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.