Omschrijving:
Dit onderzoek in opdracht van de Openbare Vlaamse Afval Maatschappij (OVAM) laat zien hoeveel zwerfafval in Vlaanderen is opgeruimd in een heel jaar (2013) en wat de geschatte kosten hiervan zijn.
Daarbij is onderzoek gedaan naar de hoeveelheden afval die worden ingezameld via de verschillende reinigingsmethoden (lediging straat afvalbakken, machinaal vegen, handmatig vegen, vrijwilligers, groenbeheer) en wat de respectievelijke kosten daarvan zijn. Ook is gekeken naar de verdeling van deze kosten onder de verschillende partijen (lokale besturen, agentschappen, wegenbeheerders) en is een verdeling gemaakt van de kosten per inwoner binnen specifieke woongebieden.
Na verschillende werksessies, een uitgewerkt kostenmodel en een representatieve steekproef blijkt onder meer dat in 2013 ruim 25.000 ton zwerfafval is opgeruimd en dat dit ruim € 60 miljoen per jaar kost (bijna € 10 per inwoner).
Ook interessant
Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 Handleiding V2
De Zwerfafvalvergoeding 2023-2024 Handleiding beschrijft de hoogte van de vergoeding, de voorwaarden en het aanvraag- en verantwoordingsproces.
Infographic Samenstelling Zwerfafval 2022
Deze infographic toont de samenstelling van grof zwerfafval op hoofd- en subonderdelen. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn hierin niet meegenomen. De cijfers uit de Zwerfafvalmonitor 2022 van Rijkswaterstaat vormen de basis van deze infographic.
Schouwformulier snoeproutes
Met dit handige schouwformulier kun je heel eenvoudig aan de slag met het analyseren van je snoeproutes. Je kunt het formulier digitaal invullen of uitprinten. Het schouwformulier kun je inzetten om verbeterpunten te identificeren en te bepalen wie, waarmee aan de slag kan gaan. Daarnaast is het mogelijk om het effect van de uitgevoerde snoeproute aanpak op deze manier eenvoudig in kaart te brengen.
Het belang van een schouw
Een zorgvuldige analyse is belangrijk om te bepalen welke maatregelen of interventies het meeste succes zullen boeken. Ook kun je door samen een schouw te doen, betrokkenheid en een gedeeld gevoel van verantwoordelijkheid creëren bij alle belanghebbende partijen.
Hoe ga je aan de slag
Een gebiedsanalyse maak je aan de hand van een schouw. Hierbij loop je door het gebied
en breng je de situatie in kaart, met behulp van het schouwformulier.
Voorbereiding:
- Betrek een team vanuit de gemeente (mensen van o.a. afvalinzameling, groenvoorziening, beleid, wijkcoördinator).
- Nodig directbetrokkenen (zoals ondernemers, inwoners, scholen, e.d.) uit om samen de schouw te lopen.
- Print het schouwformulier of vul het formulier digitaal in.
- Print een plattegrond van het gebied uit.
- Neem telefoon met camera of iPad mee voor foto’s.