Op weg naar 100% zwerfafvalvrij

Samen met het Wereld Natuur Fonds

Als supporter van Nederland Schoon streeft het Wereld Natuur Fonds (WWF) naar een 100% zwerfafvalvrije natuur in Nederland. WWF roept iedereen op om een stapje extra te zetten: trek je hardloop-, wandel-, of waterschoenen aan en loop, ren of sup een schoonmaakrondje door de natuur bij jou in de buurt. Doe je ook mee? Zet namens WWF een actie op de kaart. Zo maken we samen de Nederlandse natuur een beetje schoner.

Meld je actie aan

Opruimen is goed, voorkomen is het best

Plastic bekers tussen de bloemen, mondkapjes in het zand, snoeppapiertjes in zee. Zwerfafval is overal, zelfs in de meest verlaten natuurgebieden. Het is schadelijk voor de dieren, voor de natuur en dus ook voor ons. Als we niks doen dan bevindt zich in 2030 maar liefst 300 miljoen ton plastic afval in onze oceanen. Volgens WWF kunnen we dit tegengaan. We hebben te maken met een systeem-probleem. Als de totale keten, bedrijven en overheden, nú verantwoordelijkheid neemt dan kunnen we het tij binnen één generatie keren. Daarom werken we wereldwijd aan het terugdringen van het plasticprobleem. WWF roept op tot een internationaal VN-verdrag tegen plasticvervuiling, we zijn pilotprojecten gestart om in de meest vervuilde regio’s plastic op te ruimen, te monitoren en te zorgen voor nieuwe manieren om te voorkomen dat het afval in de natuur belandt. Recycling speelt daarbij een belangrijke rol.  

Wist je dat je dat er heel veel alternatieven zijn om je eigen plasticverbruik terug te dringen?

Lees onze tips

Zo werkt het

Een opschoonactie in 4 stappen

Je wilt je inzetten voor een schonere buurt? Geweldig! Het is heel eenvoudig.

Veiligheid voorop

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Bekijk advies

Extra

3 x handig om te weten

Tips en inspiratie om aan de slag te gaan.

Bestel materialen

In de Supportershop vind je allerlei handige opschoonmaterialen zoals grijpers voor groot en klein. Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Dan krijg je een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt wel verzendkosten). 

Leg het zwerfafval vast

Registreer tijdens het opschonen al het door jou geraapte zwerfafval met de Litterati-app. Door zwerfafval goed in kaart te brengen is het mogelijk om het probleem beter aan te pakken.

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Zet je actie op de kaart

Wil jij ook in actie komen voor een schone buurt? Op de kaart kies je eenvoudig welk stukje buurt jij zwerfafvalvrij wilt maken.

Actie aanmaken