Schone waterkant: ik help mee!

Hoeveel afval sla jij aan de haak?

Schoon water is van levensbelang voor mens en dier. Sportvisserij Nederland zet zich daarom met hart en ziel in voor het schoonhouden van water en waterkant. Onze campagne ‘Vang 5’ gaat binnenkort van start. Daarin moedigen we sportvissers aan om tijdens het vissen 5 stuks afval (of 5 minuten) op te ruimen. Vis jij met ons mee naar vuil? Meld je aan! Laat ons weten waar jij de waterkant wilt schoonmaken en sla zoveel mogelijk afval aan de haak. Samen houden we de natuur schoon!

Ja, ik vis mee naar vuil

Duurzaamheid bij Sportvisserij Nederland

Geen lood in de sloot

De Nederlandse hengelsport zet zich al jaren actief in voor een schoon watermilieu. Eén van de aandachtspunten is het gebruik van lood. Sportvissers gebruiken lood vaak als werpgewicht en het belandt dus ook wel eens in het water. Maar lood is giftig voor mens en dier – in het water hoort het dus zeker niet thuis.

Sportvisserij Nederland werkt intensief samen met de Rijksoverheid, Unie van Waterschappen, Natuurmonumenten en Dibevo aan de Green Deal ‘Sportvisserij Loodvrij’. Een gezamenlijk programma, met als doel het gebruik van lood binnen de hengelsport terug te dringen en uiteindelijk te stoppen. In 2027 moet de hengelsport volledig loodvrij zijn.

Lees meer

Zo werkt het

Een opschoonactie in 4 stappen

Je wilt je inzetten voor een schonere buurt? Geweldig! Het is heel eenvoudig.

Veiligheid voorop

Jouw gezondheid en die van anderen staat voorop. Ga je zwerfafval rapen? Lees voor je begint de preventiemaatregelen goed door.

Bekijk advies

Extra

3 x handig om te weten

Tips en inspiratie om aan de slag te gaan.

Bestel materialen

In de Supportershop vind je allerlei handige opschoonmaterialen zoals grijpers voor groot en klein. Heb je een schoongebied op de kaart gezet? Dan krijg je een gratis opschoonpakket waarmee je aan de slag kunt (je betaalt wel verzendkosten).

Leg het zwerfafval vast

Registreer tijdens het opschonen al het door jou geraapte zwerfafval met de Litterati-app. Door zwerfafval goed in kaart te brengen is het mogelijk om het probleem beter aan te pakken.

Zo doen zij het

Benieuwd wat anderen doen om hun omgeving netjes te houden? Lees hun schone verhalen en laat je inspireren!

Zet je actie op de kaart

Wil jij ook in actie komen voor een schone buurt? Op de kaart kies je eenvoudig welk stukje buurt jij zwerfafvalvrij wilt maken.

Actie aanmaken