Laat je inspireren

Zo doen zij het

Bekijk hier succesvolle manieren om bijplaatsingen aan te pakken met containerkunst in Den Bosch, stimuleren met stickers in Hoogeveen, de aanpak met containercoaches in Den Haag, slimme camera's in Rotterdam en het Britse Better Streets programma.

Containerkunst in Den Bosch

In Den Bosch zijn op 23 afvalverzamelplekken de metalen containers omgetoverd tot kleurrijke kunstwerken. Niet alléén om de omgeving er aantrekkelijker uit te laten zien. Containerkunst moet ook bijplaatsingen tegengaan. 

 

Goed gedrag stimuleren met stickers

De gemeente Hoogeveen plaatst ‘niet te missen’ stickers op de containers en op de grond. Die stickers lokken goed gedrag uit. De drempel is een stuk hoger om afval te plaatsen boven op een sticker waarop staat ‘Geen afval plaatsen!’ Een duidelijke boodschap, die nog eens wordt benadrukt door de signaalkleur rood. Lees in de Inspiratiegids containerstickers van Rijkswaterstaat, hoe je dit kunt doen.

 

 

Containercoaches in Den Haag

In Den Haag zijn containercoaches een mooi voorbeeld van hoe je buurtbewoners kan betrekken om de omgeving schoon te houden. De containercoaches krijgen de sleutel van hun ondergrondse afvalcontainer om verstoppingen te verhelpen. En materiaal om de omgeving van de container schoon te houden. In Den Haag houden maar liefst 1.300 coaches een oogje in het zeil.

Slimme camera’s in Rotterdam

Inwoners die zich niet verbonden voelen met de wijk, zetten vaker afval naast containers. In Rotterdam zijn camera’s uitgerust met innovatieve software om sneller te signaleren waar het misgaat. De meldingen komen binnen bij zogenaamde 'flying squads’. Zij kunnen de overtreder direct aanspreken en een boete uitschrijven. Door deze verhoogde pakkans, passen mensen hun gedrag aan.

Gemiddeld 42% minder bijplaatsingen

In het Britse Better Streets Programme van Keep Britain Tidy zijn verschillende interventies om gedragsverandering te bewerkstelligen uitgeprobeerd. De interventies bleken zeer effectief te zijn, met op de langere termijn een vermindering van bijplaatsingen van tenminste 50%. Bij het reproduceren van de interventies op andere locaties bleek nog steeds een vermindering van 42% gemiddeld haalbaar.

Stappenplan

Hoe pak je het aan?

Voor het succesvol tegengaan van bijplaatsingen doorloop je deze stappen.

Kennis & Tools

Aan de slag met Bijplaatsingen? Met deze instrumenten en documenten helpen we je graag op weg.

Infographic bijplaatsingen

Deze infographic biedt inzicht in hoe je bijplaatsingen kunt aanpakken en zwerfafval voorkomen. Makkelijk om uit te printen, mee te nemen of op te hangen.

Handreiking voorkomen bijplaatsingen

De Handreiking voorkomen bijplaatsingen helpt je bij de aanpak van bijplaatsingen. Aan de hand van een stappenplan, een beslisboom, gedragsinterventies en een A0-poster kun je aan de slag.

Gedragsinterventies bij bijplaatsingen

Het rapport ‘Voorbij bijplaatsingen’ geeft inzicht in het effect van een aantal gedragsinterventies gericht op het veranderen van automatisch gedrag.

 

Meer kennis en informatie

De Kenniswijzer Zwerfafval is hét kennisplatform voor de aanpak van zwerfafval. Hier vind je alle informatie, onderzoeken en voorbeelden op het gebied van bijplaatsingen en alle andere onderwerpen om het zwerfafvalprobleem op te lossen.

Naar de Kenniswijzer

Bestel je materialen

Ga je aan de slag met bijplaatsingen? Bestel dan materialen als stickers in onze webshop.

Naar de webshop