Doe mee aan de afvalestafette

Is jouw gemeente klaar voor de race naar een 100% zwerfafvalvrij Nederland? Doe dan mee aan de Afvalestafette.

Inspireer ondernemers in jouw gemeente om opschoonacties aan te maken in hun winkelgebied en het stokje door te geven aan andere lokale ondernemers. Zo wordt Nederland stap-voor-stap, winkelgebied voor winkelgebied, schoon.

We doen het samen

Een zwerfafvalvrij land krijgen we alleen samen voor elkaar. Door samen te werken met lokale ondernemers ontstaat er verbinding rondom het onderwerp schoon. Je kunt elkaar beter vinden en de winkelgebieden worden schoner. Zó ontstaat er een win-win situatie. Want iedereen geniet van een schoon winkelgebied. Je ondernemers ontvangen meer blije klanten en genereren meer omzet én je gemeente heeft er een mooi visitekaartje bij. Dus, doe mee aan de Afvalestafette en geef het stokje door.

Hoe werkt het?

De Afvalestafette bestaat uit 5 stappen.

Afvalestafette gemeente

de Afvalestafette voor gemeenten in 5 stappen

de Afvalestafette voor gemeenten in 5 stappen

Zo doe je mee

  • Stap 1 - Meld jouw gemeente aan door het Afvalestafette pakket te bestellen in onze webshop.

Bestellen

  • Stap 2 - Je hebt het pakket ontvangen. Nodig vervolgens ondernemers(verengingen) uit via de uitnodigingsmail die wij al voor je hebben opgesteld en overhandig op afspraak het materiaal. De uitnodigingsmail kun je downloaden onderaan deze pagina onder 'Communicatiemateriaal'. 
  • Stap 3 & 4 - Nadat je het pakket aan de ondernemers hebt overhandigd, gaan jullie samen aan de slag met het schoonhouden van het winkelgebied. En de ondernemers geven ondertussen het stokje weer door aan andere ondernemers. De Afvalestafette is van start! 
  • Stap 5- Je bedankt de ondernemers, bijvoorbeeld door middel van een advertentie in de lokale krant. Een voorbeeld advertentie kun je onderaan deze pagina downloaden.  

 

Communicatiemateriaal


Natuurlijk wil je aan iedereen laten weten: gemeente X doet met haar ondernemers mee aan de Afvalestafette! Daarom hebben we alvast handig communicatiemateriaal voor je klaar staan om te downloaden en direct mee aan de slag te gaan, zoals: 

  • De uitnodigingmail om door te kunnen sturen aan de ondernemers;
  • Een afbeelding en een voorbeeldtekst voor bij je social post om als gemeente te laten zien dat je meedoet; 
  • Een persbericht voor in de lokale krant; 
  • Twee voorbeeld advertenties om de deelnemende ondernemers te bedanken. 

 

Het logo van jouw gemeente kun je op eenvoudige wijze toevoegen aan al het communicatiemateriaal. 

Communicatiemateriaal

Download hier het communicatiemateriaal.

Heb je vragen over de Afvalestafette? 

Mail ons

Mooi voorbeeld uit Zeeland

Een grote opschoonactie rondom het gemeentehuis. Daarmee trapte gemeente Schouwen-Duiveland de Afvalestafette af, die tot op heden voortduurt. Gerichte acties van betrokken Zeeuwse ondernemers leiden nu tot structureel schonere straten en merkbaar meer bewustzijn.

Wethouder Ankie Smit over het sneeuwbaleffect in Zierikzee. “We startten de Afvalestafette met als doel: meer bewustzijn creëren bij bedrijven in onze gemeente over zwerfafval. Dat deden we met een opschoonactie van onze eigen ambtenaren, om vanaf daar het stokje over te dragen aan de ondernemers in de buurt. Nederland Schoon zorgde voor de opschoonmaterialen en dacht mee over de communicatie. De boodschap: door als ondernemer in actie te komen voor een schone straat, zorg je voor meer betrokkenheid bij het onderwerp zwerfafval. Niet alleen bij de deelnemers aan het opruimrondje zelf, maar ook bij iedereen die erover hoort. Een Afvalestafette is opruimen, inspireren en educatie in één.”

 

Meerdere stokjes

“De bedrijven in onze gemeente snappen heel goed dat het bijdragen aan een schone omgeving dubbele winst oplevert. Door structureel afval op te ruimen – zowel van hunzelf als van bezoekers – leveren ze een positieve bijdrage aan het milieu en aan buurt. Bovendien straalt de inzet af op wie ze als bedrijf zijn: ze laten zien dat ze maatschappelijk betrokken zijn en dat ze zich graag inzetten voor een schone leefomgeving. Het is mooi om te zien dat er, in plaats van één stokje, vaak meerdere stokjes worden overgedragen. Met de Afvalestafette willen we het hele eiland over.”