‘Zwerfafval is niet normaal’

In de Muziekbuurt in Bergen op Zoom gingen kinderen en ouders op pad om hun buurt een opschoonbeurt te geven. Hoewel de wijk op het eerste gezicht helemaal niet zo vies is, kwamen ze met winkelwagentjes vol zwerfafval terug. Initiatiefneemster Marlies van Lier vertelt over de actie.

 

“Mijn idee voor de opschoonactie is geïnspireerd op het werk van de Bergse Rangers. Mijn zoon Thom is een van die Rangers. Begeleiders gaan eens per maand met kinderen zwerfafval opruimen. Maar dit gebeurt nog maar in drie wijken in Bergen op Zoom. En dat kan beter”, zegt Marlies. Zij hoopt op een sneeuwbaleffect: dat de 21 buurtpreventieteams in Bergen op Zoom straks opschoonacties organiseren in iedere wijk.

Marlies kreeg met haar actie in de Muziekbuurt veertig mensen op de been en steun van afvalinzamelaar Saver en de gemeente, in de vorm van prikstokken en bezoek van de wethouder. Het werd in elk geval duidelijk dat zwerfafval opruimen ook heel leuk kan zijn. “Het was leuk inderdaad. Maar wat ik vooral belangrijk vind, is dat we zwerfafval niet normaal vinden. Ieder stukje zwerfafval is teveel. We moeten samen zorgen voor een schone buurt”, stelt Marlies. Daarom zal Marlies zeker opnieuw een actie organiseren om te zorgen voor nog een frisse wijk in Bergen op Zoom.

ZuidWest TV in Bergen op Zoom maakte een leuk filmpje van de actie.

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233584 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Winnen! Suske en Wiske nummer 347: Lambik Plastiek

Het verhaalWanneer Suske en Wiske een aangespoelde walvis redden die na het eten van plastic zwerfafval doodziek is, besluiten Lambik en professor Barabas een oplossing te vinden voor de plasticsoep in onze oceanen. Polly Ettileen, een plasticfabrikante met ee…

Lees meer
Verhalen
....

"Je kan het zo gek niet bedenken, of het ligt in de gracht"

“Ik woon op een woonboot aan de gracht, op het randje van de binnenstad. Vroeger kwam de gemeente met een schuit de gracht schoonmaken. Want al het zwerfafval komt hierheen drijven…

Lees meer
Verhalen
....