Leon maakt Tholen zomerklaar

Leon Beeke stuurde ons een update van zijn 'Verlos de zee' schoonmaakactie op Tholen. Hij heeft zijn handen flink uit de mouwen gestoken. 

Volle week, volle zakken

"Even een update over mijn opruimactiviteiten van afgelopen week. 's Avonds ben ik na het werk met een schep naar de Heideweg getrokken, dat ligt tussen Sint Maartensdijk en Stavenisse, het vuilste stuk van het eiland. Daar heb ik een grote plastic pijp uitgegraven die al jaren boven de grond uitsteekt en daar zeker niet thuishoorde. Afijn, na twee uur zweten had had ik hem eindelijk uitgegraven. Donderdagavond ben ik nog een keer teruggegaan. Dit keer met twee vuilniszakken. Die kon ik helemaal met plastic en andere onbestemde rommel vullen. Zaterdagmiddag ben ik nog een keer teruggegaan en vulde nog 3 vuilniszakken met zwerfafval. Daarnaast heb ik nog een hoop oude scheepstrossen en touw opgeruimd."

Mosselmannen 

"Het valt me op dat het meeste afval van de mosselmannen aan de overkant van het water bij Yerseke komt. Dat maak ik op uit de bordjes met hun visserijnummer erop. Het ergst zijn de houten staken met een willekeur aan fietsbanden, vuilniszakken, regenpakken eraan. Die timmeren ze erop. Waar ik schoonmaakte ligt nog een hele berg hout. Dit ga ik in de avonden bij elkaar zoeken. Dan is het vuilste stuk van het eiland schoon en klaar voor de zomer."

Jutbakken en Juttons

"Ik wilde de rommel meenemen, maar had mijn truck niet bij me. Daarom heb ik van  de aangespoelde rommel heb ik een geïmproviseerde Jutbak gemaakt. Het enige dat ik hiervoor extra nodig had waren 5 vuilniszakken en een zwarte stift, de rest is aangespoelde rommel, de deksel komt van een aangespoelde vuilcontainer. Alle rommel en het hout heb ik daarin verzameld. Binnenkort laad ik het allemaal in mijn truck."

"Een paar weken geleden heb ik een jutton op het strandje van Gorishoek gezet. Hier ligt ook vaak rommel, dus ik hoop dat de bak een tijd blijft staan en niet vernield wordt. Over een paar weken, als hij goed gevuld is, haal ik hem weg. Gelukkig krijg ik veel positieve reacties van mensen, vaak helpen ze mee schoonmaken. Soms hoor ik dat dat ze mijn jutbakken gebruiken."

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233619 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Dit is het schoonste strand van Nederland

Goeree Overflakkee heeft daar goed haar best voor gedaan. Op allerlei manieren zorgt deze gemeente ervoor dat strandgasten in samenwerking met de paviljoens schoon gedrag vertonen. Bij de strandopgangen spelen de borden met afvalvoorzieningen in op het ‘schoon…

Lees meer
Verhalen
....

Een schoon strand: zo doe je dat

Op Aan de slag met afval vind je een werkblad voor primair onderwijs en een doeblad voor de bso. En je kunt de afbraaktijdenposter of -kaarten bestellen, want weet jij hoe lang het…

Lees meer
Verhalen
....