TrashUre Hunt: zwerfafval zoeken voor in de schatkist

Ralph Groenheijde, TrashUre Hunter, jaagt met groepen kinderen, tieners en volwassenen op zwerfafval. Vervolgens maken ze er binnen een half uur een kunstwerk van. Daarna nemen ze er, voor het in de afvalbak verdwijnt, een foto van. TrashUre Hunters zijn er om de natuur op te ruimen.

Schatzoekers
“Met TrashUre Hunt wil ik op een effectieve, leuke manier zorgen dat alles dat niet in de natuur hoort opgeruimd wordt. We hebben er een spelletje omheen bedacht: TrashUre Hunten. Wij zijn de schatzoekers, de piraten. Alles dat niet in de natuur hoort is onze schat. Kinderen gaan er helemaal voor en volwassenen, na wat uitleg, ook. Vergelijk het met een kamer opruimen. Er ligt genoeg zwerfafval voor in de schatkist, oftewel de prullenbak. Wij krijgen een voldaan gevoel van. Van het opruimen word je energiek, én je krijgt een lekker kleurtje. De foto’s zijn ons ‘bewijs’.

‘De vissen eten dat toch op?’
“Ik probeer een TrashUre Hunt altijd zo min mogelijk serieus te beginnen. Tijdens de ‘hunt’ komen de kinderen naar me toe. ‘Whoa wat ligt hier veel!’ Dan stellen ze vragen over wat er met het afval gebeurt. ‘Dat gaat toch in zee? De vissen eten het toch op?’ Dan kop ik hem erin en zeg: ‘Ja en die vissen eten wij weer op.’ Dan komen de verhalen. Ergens weten ze het wel. Als je goed kijkt zie je ineens overal troep uitsteken. Dat is best bizar.

Deze zomer wilde ik de blokken bij de Noordpier en het Havenhoofd (Scheveningen) schoonmaken. Ik ben er met hele troepen kinderen doorheen getrokken. Daarna ook met volwassenen. En ik heb het nooit - vanaf mijn kindertijd af aan - zo schoon gezien. Op een gegeven moment vult het zich natuurlijk weer met rommel. Mensen hebben het gewoon niet door. Laatst stond bij een pinapparaat een dame gewoon haar tasje te legen. Ik zei er wat van en ze schrok van haar eigen gedrag. Met TrashUre laat ik zien dat ik principes en lol heb. Daarvoor krijg ik veel waardering.”

Ruwe diamanten
“Met Sjoerd Scheffer heb ik Enter Dreams. Via onze organisatie helpen we jongeren en ouderen met zaken als vallen, opstaan en doorgaan op het gebied van sport, spel, muziek en kunst. Als onderdeel van een groter project begeleid ik nu, een half jaar, onder de naam TrashUre Hunt Training een groep jongvolwassenen. De achterliggende gedachte is iets als: ‘Become a TrashUre Hunter and discover or rediscover the treasure within yourself.’Deze jongens hebben veel écht heftige dingen meegemaakt en ze willen graag een kans in de maatschappij. Ik help ze via een zwerfafvalproject hun waarde vinden. Zij bewijzen dat ze alles willen aanpakken om maar een goede toekomst te creëren."

Meer weten?

Kijk op de website van TrashUre Hunt voor meer informatie en activiteiten. 

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233600 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Beloond met complimenten"

"Ik doe het in mijn eentje. Tot nu toe heeft het schoonmaken al 3 volle afvalzakken opgeleverd. Ik vond zelfs een barbecue! De beloning bestond uit veel complimentjes van passanten. Dat is hartstikke leuk natuurlijk. Deze actie krijgt zéker een vervolg."

Lees meer
Verhalen
....

Een bord met pasta en bestek in de bosjes

Het doel van de ochtend? Een schone buurt. En dat lukte. Er werd ontzetten veel zwerfafval gevonden en opgeruimd. In de bosjes werd zelfs een bord met pasta en bestek gevonden! War…

Lees meer
Verhalen
....