Er kan meer dan je denkt...

Serge Calon vertelt hoe het Utrechtse Schimmelplein, door bewoners, met steun van de gemeente, mooi is opgeschoond. 

Eind jaren '80 lag het Utrechtse Schimmelplein er verwaarloosd bij. Het was er vies, speeltoestellen waren niet veilig, vandalisme tierde welig en kinderen visten het glas uit de glasbakken. Een paar buurtbewoners namen daarop het initiatief om van het verwaarloosde plein weer het stralend middelpunt van de wijk te maken. Initiatiefnemer Mariet Crijns: "Iedereen zat te mopperen, er moest gewoon iets gebeuren".

"Ik miste iets..."

Serge Calon is sinds 4 jaar organisator van de Opknapdag. "Ik miste iets in de buurt voor mijn kinderen om op te klimmen. Ik ben een keer op een oproep van de buurtvereniging af gekomen en heb daar wat balletjes opgegooid. Iemand van de gemeente zat daarbij en gaf aan dat er tegen het einde van het jaar nog wel budget was. Daarop ben ik handtekeningen gaan verzamelen voor mijn idee en uiteindelijk kwam het klimtoestel er. Dat gaf een gevoel van succes: Je wilt iets en je bereikt het. De mensen waren enthousiast en ik heb veel andere mensen leren kennen. Dat gaf mij inspiratie en ik ben actiever in de Beheergroep gaan zitten. Hieruit is een jaar later de Opknapdag voortgekomen."

Actieve bewoners

Tegenwoordig worden er op het Schimmelplein jaarlijks ongeveer 10 activiteiten georganiseerd door de beheergroep, waaronder de Opknapdag, paaseieren zoeken en het Schimmelpleinfestival. De, op het eerste gezicht, losstaande activiteiten zijn sterk verweven met andere buurtinitiatieven. Zo vindt de Opknapdag sinds 2 jaar direct na het paaseieren zoeken plaats en wordt daarbij ook gebruik gemaakt van de middelen en media van de Landelijke Opschoondag en NL Doet. De meeste activiteiten worden al jaren door dezelfde actieve bewoners getrokken, maar er is altijd ruimte voor nieuwe leden en inbreng. 

 

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233642 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Beloond met complimenten"

"Ik doe het in mijn eentje. Tot nu toe heeft het schoonmaken al 3 volle afvalzakken opgeleverd. Ik vond zelfs een barbecue! De beloning bestond uit veel complimentjes van passanten. Dat is hartstikke leuk natuurlijk. Deze actie krijgt zéker een vervolg."

Lees meer
Verhalen
....

Een bord met pasta en bestek in de bosjes

Het doel van de ochtend? Een schone buurt. En dat lukte. Er werd ontzetten veel zwerfafval gevonden en opgeruimd. In de bosjes werd zelfs een bord met pasta en bestek gevonden! War…

Lees meer
Verhalen
....