De schone 'push' van hockeyclub Prinsenbeek

De Zuid-Hollandse hockeyclub Prinsenbeek leed al tijden onder zwerfafvaloverlast. De gemeente kwam steeds minder vaak langs om zwerfafval te verwijderen en opschoonacties werkten als een druppels op een gloeiende plaat. NederlandSchoon greep in.

Tijdelijke verlichting
In de dug-outs, tussen de struiken en in windhoeken op het complex stapelde het vuil zich op. Opschoonacties van het vrijwillige klusteam aan het begin en einde van het seizoen zorgden slechts voor tijdelijke verlichting. Daarnaast kwam de gemeente steeds minder vaak langs om vuil uit de struiken te halen.

Uitkomst in de afvalbak
HC Prinsenbeek kreeg de oplossing van het zwerfafvalprobleem als het ware in de schoot geworpen. Zonder dat ze erom gevraagd hadden, kwam een medewerker van NederlandSchoon vier grote, afvalbakken afleveren. Strategisch geplaatst bij de dug-outs bleken deze afvalbakken een enorme bijdrage te leveren aan het voorkomen van zwerfafval. Vanaf dag één zaten ze vol, een veel beter resultaat dan met de reguliere afvalbakken behaald werd.

Push naar bewustwording
Aangemoedigd door dit succes besloot de club meteen door te pakken. Naast de aanschaf van nog eens 6 afvalbakken bij NederlandSchoon (à €75,- per stuk), werd ook een bewustwordingscampagne gestart. Via het clubblad, posters van NederlandSchoon en twee herkenbare club-ambassadeurs die op zaterdag de velden nalopen, worden leden en bezoekers geïnformeerd over hoe ze de club schoon kunnen houden. Dankzij deze extra inspanning belandt inmiddels zo’n 80% van het afval in de bakken.

Wat schoon is blijft schoon
Een schone omgeving zorgt ervoor dat mensen eerder geneigd zijn hun afval op te ruimen. Soms zijn ze zelfs bereid de rotzooi van anderen even weg te gooien. De aanpak van Prinsenbeek inmiddels geleid tot een merkbare mentaliteitsverandering en een schoner complex.

hockeycorner.nl

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 235031 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Warming up wordt Clean UP!

In Schiedam zijn op de Landelijke Opschoondag (19 maart 2016) de acties ‘Schone club loont’ en ‘Schone school loont’ van start gegaan. In het kader van Schoon Belonen worden sportverenigingen en scholen in de gemeente worden opgeroepen om samen met leerlingen …

Lees meer
Verhalen
....

Afvallen? Ga Troeptrimmen

Troeptrimmen is een initiatief van Birgitte Paulissen. Zij zette haar ergernis aan zwerfafval om in positieve actie. Nu jogt ze al enkele jaren met gelijkgezinden de straten bij ha…

Lees meer
Verhalen
....