Chantal is een blikvanger

Waar er op Facebook over zwerfafval gepraat wordt is Chantal. Ze is een échte blikvanger. Lees waarom...

"Toen ik in een burn-out terecht kwam adviseerde de huisarts me om elke dag minstens een half uur te gaan wandelen. Tijdens het wandelen kwam ik zoveel zwerfafval tegen dat ik er chagrijnig van werd. Tot ik op een dag besloot er wat aan te doen."

Zwerfafval shoppen

"Met bigshopper en grijper ging ik er op uit en ontdekte dat er veel blikjes en flesjes lagen. Ik ben gaan kijken of die te recyclen zijn. Dat bleek waar. Als ik nu afval ga rapen heb ik een tas voor blikjes, een voor plastic én een voor restafval bij me. Eenmaal thuis sorteer ik met een magneet de aluminium blikjes van de ijzeren blikjes. Het plastic afval stop ik in een Plastic Heroes zak."

Sparen voor uitzet

"Ongeveer eens per maand breng ik mijn blikjes naar de ijzerboer. Daar krijg ik geld voor en dat verdwijnt in mijn spaarvarken. Ik wil graag alleen wonen. En dat ik door zwerfafval te rapen aan een nieuw begin kan werken, vind ik helemaal geweldig. Inmiddels heb ik in 2 jaar tijd al meer dan €350,- bij elkaar gespaard. Voor mij is het een extra motivatie om afval te rapen.

Tips uitwisselen

Omdat bijna niemand weet dat je blikjes en andere metalen aan de ijzerboer kunt verkopen, ben ik een Facebook pagina gestart: Breng je blikjes naar de ijzerboer. Ik denk dat veel zwerfafvalrapers het niet erg zouden vinden om contant beloond te worden voor het afval rapen. Dat kan via de ijzerboer. 

Naast mijn pagina ben ik ook een groep gestart voor het geven van tips over wat wel en niet naar de ijzerboer kan. Of tips over waar veel blikjes te vinden zijn. De meeste mensen in de groep houden de blikjes voor zichzelf maar een enkeling laat ze ophalen door, bijvoorbeeld, een stichting. Zo steunen zij een goed doel. Het is zó leuk dat ze er een ander blij mee kunnen maken."  

Extra uitdaging

"Ik zie het als een uitdaging om mijn buren of vrienden mee te lokken om samen afval te gaan rapen. Ik vind het belangrijk dat zij zich ook bewust worden van wat er op straat ligt. Ik kan er enorm van genieten als ik zie dat ik straten schoon achterlaat." 

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233605 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Beloond met complimenten"

"Ik doe het in mijn eentje. Tot nu toe heeft het schoonmaken al 3 volle afvalzakken opgeleverd. Ik vond zelfs een barbecue! De beloning bestond uit veel complimentjes van passanten. Dat is hartstikke leuk natuurlijk. Deze actie krijgt zéker een vervolg."

Lees meer
Verhalen
....

Een bord met pasta en bestek in de bosjes

Het doel van de ochtend? Een schone buurt. En dat lukte. Er werd ontzetten veel zwerfafval gevonden en opgeruimd. In de bosjes werd zelfs een bord met pasta en bestek gevonden! War…

Lees meer
Verhalen
....