Strijd tegen zwerfafval

Op zaterdag 23 maart stroopten in heel Nederland vrijwilligers de mouwen op voor de Landelijke Opschoondag. Vanuit Vinkeveen Haven werd speciale aandacht aan het opschonen van de Vinkeveense Plassen besteed.

Na een korte instructie - neem geen risico’s, voor een nat pak is het nu nog te koud! - trokken de 35 deelnemers de natuur in. Er deden mensen mee in eigen boten, in kano’s en motorbootjes van Vinkeveen Haven, op een Stand Up Paddle-plank, te voet en met de Feest op de Plas-rondvaartboot van Rederij Klinkhamer. Knijpers en vuilniszakken werden door de gemeente ter beschikking gesteld. Met groot enthousiasme en enorme inzet werd een gigantische hoeveelheid vuilnis aan wal gebracht.

Opvallend is dat niet de recreant, maar het vrachtwagen- en autoverkeer op de N201 de grootste bijdrage aan zwerfafval levert. De rietkragen aan beide zijden van de weg liggen vol piepschuim, werkhandschoenen, blikjes, bekertjes en zelfs gasflessen. Er slingert zoveel afval rond, deze actie zou iedere week wel gehouden kunnen worden. Daarom doet restaurant Het Voordek (gelegen op het terrein van Vinkeveen Haven en de Zeilschool) mee met het landelijke project Juttas. Kom een Juttas ophalen, loop een rondje en lever de volle tas in voor een kop koffie, fris of een ijsje.

Draagt u ook bij aan een schonere omgeving? De strijd is namelijk nog lang niet gestreden. De plastic soep in de oceaan lijkt heel ver weg, maar plastic deeltjes vanuit de Vinkeveense Plassen kunnen via de waterwegen in zee terecht komen. Bovendien wordt er ook vis gevangen in Vinkeveen, waardoor plastic deeltjes via de viskramen in de mens eindigen. En wat dacht u van de vogelgebieden Botshol en rondom het Bellopad?

Meryl van Vliet

 

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 234132 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Tegenwoordig zie je op straat veel meer rommel liggen dan vroeger"

True "Tegenwoordig zie je op straat veel meer rommel liggen dan vroeger. Vroeger aten we ook nauwelijks op straat. Nu zie je iedereen op straat eten en zie je dat voornamelijk rondom fastfoodketens veel rommel ligt. Ik merk dat ik in een dorpsgemeenschap makkelijke…

Lees meer
Verhalen
....

6x tips voor een afvalvrije stranddag

True Op een schoon strand ben je gelukkiger en geniet je langer. Helemaal wanneer je weet hoe lang het duurt voordat achtergebleven afval weg is. Sommige dingen liggen er voor altijd, z…

Lees meer
Verhalen
....