Schoon Belonen wordt vast programma

Januaristorm of niet: het mini-symposium ‘Samen sterk met Schoon Belonen’ op 18 januari 2018 ging door. Nu de 2-jarige pilotperiode is afgesloten, wordt Schoon Belonen een structureel programma binnen NederlandSchoon, zo maakte directeur Helene van Zutphen van NederlandSchoon bekend.

"Ik weet niet of het zonder die vrijheid gelukt was"

Mark van Waas van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vertelt over de start van de pilot. Ja, er was consensus over het feit dat er met zwerfafval aan de slag gegaan moest worden, en ook de scheiding kon beter. Maar hoe daar meer mensen bij te betrekken? En zou belonen werken? Het werd een start met uiteenlopende uitgangspunten van zo'n 40-50 gemeenten - een start met een flinke aanlooptijd. Er werd aan al deze gemeenten niet van bovenaf iets opgelegd; iedere gemeente kon kiezen voor een eigen, passende insteek. Juist dat gaf de uiteindelijk 102 deelnemende gemeenten ook vertrouwen om er mee aan de slag te gaan. “Sterker nog", besluit Van Waas, "ik weet niet of het ook gelukt was, als we die vrijheid om te leren en te experimenten, niet hadden gegeven.”

"Groei kan kleinschalig starten"

Ook dagvoorzitter Eline Faber benadrukt de kracht van vrijheid in een proces van verandering. Organisaties denken vaak nog vanuit een ouderwets idee van moeten. Daar ontstaat in de regel weerstand door. Wat wel werkt, is werken vanuit betekeniswolken; het samen brengen van mensen die al enigszins aansluiten bij de aanstaande verandering. Eenmaal bij elkaar, kan deze wolk vergroten en versterken wat er al is. Groei kan zo kleinschalig starten, en met de tijd toch leiden tot grootschalig effect.

Interesse?

Nieuwe gemeenten kunnen middels een mail naar schoonbelonen@supportervanschoon.nl laten weten interesse in deelname aan Schoon Belonen te hebben. Zij kunnen zich ook aanmelden voor de kennisbijeenkomst op 5 maart. Gemeenten die al aan de pilot hebben meegedaan, kunnen hun activiteiten voortzetten en gebruik blijven maken van ondersteuning vanuit NederlandSchoon.  

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 229280 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Zó kwamen gemeenten in actie tijdens de Landelijke Opschoondag 2018

Onder dit recordaantal deelnemers waren ook veel gemeenten. Bekijk deze video van 2018: zet 'm alvast op de agenda: Landelijke Opschoondag 2019 Op zaterdag 23 maart 2019 vindt de 17e editie van de Landelijke Opschoondag plaats. Zet 'm alvast op de agenda in j…

Lees meer
Verhalen
....

In oktober gaan we plastic flesjes te lijf!

In oktober gaat daarom een nieuwe campagne van start die zich op zwerfafval richt, en in het bijzonder op plastic flesjes. Met opvallende oranje afvalbakken, die alleen voor plasti…

Lees meer
Verhalen
....