Over Schoon Belonen

Binnen Schoon Belonen werken gemeenten en maatschappelijke organisaties, zoals scholen en sportclubs, samen om zwerfafval in Nederland zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden.

Schoon Belonen moet leiden tot minder zwerfafval op straat en ervoor zorgen dat er meer verpakkingen kunnen worden gerecycled. Daarnaast vergroot Schoon Belonen maatschappelijke betrokkenheid en creëert het bewustwording rondom (zwerf)afval. Aan een tweejarige pilot, op initiatief van de VNG, Natuur & Milieu en het Afvalfonds Verpakkingen, deden 102 gemeenten mee. Schoon Belonen is vanaf 2018 een programma waaraan in principe alle gemeenten mee kunnen doen.

Gemeenten belonen maatschappelijke organisaties

Schoon Belonen-gemeenten belonen scholen, sportclubs en andere maatschappelijke organisaties voor het inzamelen en opruimen van kleine plastic flesjes, blikjes en eventueel ander verpakkingsmateriaal. De wijze waarop dit gedaan wordt, verschilt per gemeente. In de ene gemeente worden flesjes en blikjes apart ingezameld en opgeruimd door sportclubs. In de andere gemeente doet de kinderboerderij mee en wordt al het verpakkingsmateriaal apart ingezameld. Maar er zijn ook gemeenten die sportclubs en scholen belonen voor het schoonhouden van een gebied rondom de club of school. Hoe het in jouw gemeente werkt, zie je op deze Supporter van Schoon-site of op de gemeentewebsite.

Samen meedoen

Samen kunnen we ervoor zorgen dat flesjes, blikjes en andere verpakkingen worden opgeruimd en ingezameld. Van een schone omgeving word je blijer. Bovendien kunnen de verpakkingen gebruikt worden als grondstof voor nieuwe producten. Om het extra aantrekkelijk te maken is er voor de deelnemende scholen en verenigingen een mooie beloning in geld of natura. Tevens kan het een besparing opleveren in de kosten van het afvoeren van afval.

Interesse om als gemeente aan te haken bij Schoon Belonen? Kijk dan hier voor meer informatie over deelname aan het programma. 

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233593 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Schoonmaakactie D-jongens HV Bleiswijk beloond met extra zaalruimte voor training

Voor het dit weekend écht slecht weer werd, hadden de jongens uit de D-teams van Hockey Vereniging Bleiswijk hun buit al binnen. Op zaterdagochtend maakten zij het terrein rondom de velden schoon. Aangestuurd en geholpen door hun coaches vlogen de jongens ener…

Lees meer
Verhalen, Lansingerland

Mariaschool in Wateringen de straat op tegen vuil!

Groep 6b van de Mariaschool in Wateringen heeft een opruimactie gehouden om de school. En de leerlingen hebben er zelf een artikel over geschreven. Wat een goed idee! Deze plaatst …

Lees meer
Verhalen, Westland