Rommelrinnen in Joure

De rommel van iemand anders opruimen: dat doen de meeste mensen niet graag. Toch is dat precies wat de Rommelrinners uit Joure blij maakt. Sterker nog, ze ervaren het als een sport.

De Rommelrinners is bedacht door Baukje van Hettema. Zij pakte, in navolging van haar broer, iedere dag drie stukken plastic op. Maar dat ging haar veel te langzaam. Deelname aan een beach clean up opende haar de ogen. Op de vrijwilligersmarkt bij Miks Welzijn hing ze een intekenlijst op. Vijf dames reageerden op de oproep.

Twee volle vuilniszakken

Nu lopen elke twee weken op maandagochtend de Rommelrinners een ronde door één van de wijken in Joure. De groep van inmiddels zeven dames is gewapend met grijpers en vuilniszakken. Per persoon ruimen ze twee volle zakken aan rommel op. In 2 uur tijd verdwijnenallee flessen, poepluiers, lege portemonnees, lege blikjes, ballonnen en vuurwerk in de zakken. Gemeente De Fryske Marren helpt de rinners met materiaal zoals grijpers, een ring om de vuilniszak open te houden en hesjes. De vuilniszakken legen ze onderweg in poepcontainers. Volle containers melden ze bij de gemeente.

Opruimen wat je tegenkomt

"Ik liep eerst alleen", zegt Anne van Doorn. "Ik nam een plastic zak mee en wat je tegen komt, dat ruim je op. Het wordt een soort verslaving. Je ziet overal vuil liggen. Ik vind het een meerwaarde dat we nu op maandag samen lopen. Het is veel gezelliger." De kleinzoon van Van Doorn heeft de oude grijper gekregen van beppe. Voor de 5-jarige is het een spel om rommel op te ruimen. "Het actief weggooien is voor de kleinsten wel weggelegd," zegt ze. "Ze steken het bij zich, geven het aan hun ouders of grootouders. Ze gooien het niet op straat. Dat doen die pubers wel. Zelfs volwassenen zijn zich vaak niet bewust van wat ze weggooien, zoals kauwgum."

Poepzakjes

Van Hettema weet nog wel een paar irritaties te noemen. "Waar wij allemaal vies van zijn, zijn de hondenbezitters die de hond laten poepen, de poep in een zakje doen en het zakje met een boog in de struiken gooien. Dat is zo zinloos. Ook de sigarettenpeuken wekken irritatie op. Vooral bij de bushaltes. Daar komt geen eind aan." De Rommelrinners lopen veel langs de fietsroutes van de scholieren. Soms vinden ze andere ‘pareltjes’. "Achter de Jumbo was het vreselijk, geen beginnen aan. Dat braakliggende terrein ligt vol afval."

Helemaal mooi

Een schatting van de tot nu toe opgehaalde kilo’s durven ze niet te maken. "Maar als je het dan bij elkaar ziet. dan is het echt erg veel." Het ideaal van de groep, is dat er veel minder afval in de berm belandt. Van Hettema: "En dat mensen hun eigen straatje schoonmaken en houden. Het zou helemaal mooi zijn als in elke buurt van Joure een groep zoals de onze bestaat. Goed voorbeeld doet volgen. Wij gaan voor een schoner Joure en hopen andere burgers bewuster te maken van het afvalprobleem.’’ 

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 229640 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Wij steunen onze vriendin met deze schoonmaakactie"

“Mijn dochter is voor een weekje in Nederland. En om iets samen te gaan doen, hebben we besloten vandaag mee te helpen het strand op te ruimen. Daarmee steunen we onze vriendin die deze schoonmaakactie heeft georganiseerd én zijn we gezellig met z’n tweeën bez…

Lees meer
Verhalen
....

2018 in beeld: dit waren de hoogtepunten

Alle acties voor een schone buurt, groot én klein, zijn fantastisch. Daarvoor willen we jullie, de Supporters van Schoon, bedanken. Kijk met ons terug naar een aantal hoogtepunten …

Lees meer
Verhalen
....