Morgenstondkerk verzamelt vrachtwagen vol zwerfafval

De Landelijke Opschoondag wordt ook in Gouda door veel vrijwilligers werd aangegrepen om hun buurt zwerfafvalvrij te maken. De Pinkstergemeente Morgenstond, gevestigd aan de Lage Gouwe, was al van plan om in de tijd voor Pasen de buurt eens grondig op te schonen en kon zo mooi aansluiten bij dit initiatief van de gemeente.

Omdat de kerk echter op zondag toch al bij elkaar was voor de wekelijkse eredienst, werd met Cyclus overeen gekomen dat de actie een dag later kon worden uitgevoerd.

Wat de kerk deed
Na een ingekorte kerkdienst gingen ongeveer 65 gemeenteleden aan het werk, van jong tot oud. Met dank aan Cyclus voor de ter beschikking gestelde vuilknijpers, veiligheidshesjes, handschoenen en vuilniszakken, werden in ongeveer anderhalf uur de buurten Centrum (west), Korte Akkeren (omgeving Prins Hendrikkade) en Nieuwe Park ontdaan van petflesjes, sigarettenpeuken, blikjes en piepschuim. In totaal werden genoeg zakken gevuld om de wagen van Cyclus helemaal te vullen met afval.

Link 40-Dagentijd
De opschoonactie was bewust bedacht voor de zogenaamde Veertigdagentijd, de tijd tussen Carnaval en Pasen, die traditioneel door christenen wordt ingevuld met soberheid en contemplatie. De Morgenstondgemeente heeft in deze periode driemaal per week een gebedsbijeenkomst en bestudeert in de diensten en op de huiskringen een boek over het leven van Jezus. De link met Pasen wordt gevormd door een gedachte uit de Joodse traditie, die voor hun Paasfeest (Pascha) het huis ontdoen van brood dat zuurdesem bevat. Dit symboliseert het afleggen van slechte daden en gedachten ter voorbereiding op het feest. Afgezien daarvan voert de kerk het predicaat 'Groene Kerk' vanuit de gedachte dat het behoud van de natuur (ook) een religieuze taak is.

Anecdotes
Opmerkelijk was de vondst van een portemonnee, zonder geld, maar met pasjes, die bij de gemeente zal worden ingeleverd. Een opmerkelijke vondst was een volle babyluier. 

Het enthousiasme was groot onder de kerkgangers. Een oudere dame zei bij terugkomst dat het vuilrapen verslavend werkt. Een groep tieners had echter bezwaar om de veiligheidshesjes aan te trekken, omdat ze bang waren dat omstanders zouden denken dat ze taakstraf hadden. “Dat zou toch niet zo’n goede reclame voor de kerk zijn”, aldus een 14-jarige jongedame.

Morgenstondkerk, Gouda

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233644 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Schoon zou gewoon moeten zijn"

"Het schoon houden van je eigen omgeving zou eigenlijk gewoon moeten zijn. Helaas is dat niet zo. Jammer, want Almere is zo mooi. Ik ga er elke dag met mijn hondje op uit en dan neem ik een afvalzak en emmer mee. Per week haal ik ongeveer 5 of 6 zakken afval u…

Lees meer
Verhalen
....

"Wij helpen het hier schoonmaken"

“Ik kom uit Eritrea en ben nu 5 maanden in Nederland. Met een groep mannen uit het asielzoekerscentrum De Koepel in Arnhem helpen wij het hier schoon te maken!” Ewalm, Drielse Rijn…

Lees meer
Verhalen
....