'Schone Schie' raapt 250 kilo zwerfafval

Journaliste Marjolein van der Linden bezocht de opschoonactie 'Schone Schie' en deed er verslag van. 

Er werd een half uurtje van ieders tijd gevraagd. En voor iedere deelnemer was er een grijper, handschoenen en een vuilniszak. Volwassenen en kinderen van binnen en buiten Overschie en zelfs buiten Rotterdam, reageerden spontaan op de oproep om mee te doen met het project 'Schone Schie'. Met elkaar verzamelden zij zaterdagmiddag 19 maart op een klein stukje Overschie zo'n 250 kilo zwerfvuil.

Dankbaar werk

"Hoeveel troep je op de vierkante meter vindt, niet te geloven." Stephan graaft wat onder het riet aan de waterkant en houdt een plastic fles in zijn hand. Samen met zijn maat Ronald werkt hij mee aan 'Schone Schie' aan de Taludweg in Overschie. "Dit is een mooie actie. Het is dankbaar werk. En we zijn lekker buiten."

Positieve reacties

De Schie ligt er rustig bij. Er staat weinig wind. In de berm rapen 75 deelnemers afval op. Er varen bootjes langs van waaruit gefilmd en gefotografeerd wordt. 'Schone Schie' trekt de aandacht van diverse media. Tom Kleyn, de organisator, gooit wat troep in z'n vuilniszak: "Ik heb op de spontane schoonmaakactie van de Schie van vorig jaar veel positieve reacties gehad. En ook dit jaar vind ik het tof dat er velen zijn die een klein stukje schoonmaken."

Even verderop is Willem samen met echtgenote Elly aan het rapen. Ze zijn hiervoor uit Alblasserdam gekomen: "Het is weer eens wat anders dan je eigen stukkie schoonmaken." Elly vult aan: "En het ligt hier lekker voor het oprapen."

Aan de andere zijde van het fietspad dat langs de Schie loopt, rapen twee kinderen, David en Lisa, tussen de struiken. David laat zien wat er al in zijn vuilniszak zit: "kijk nou eens, ik heb een baksteen erin." Lisa raapt een tennisbal op: "die vergaat niet." David tilt zijn vuilniszak over zijn schouder. Hij is klaar: "pff, zwaar zeg."

'Het zou niet nodig moeten zijn'

De supporters van schoon brengen de volle vuilniszakken naar het terrein van de waterscouts J.C.J. van Speyk . Voor iedereen staat er een lekkere kop soep klaar in het clubhuis.

Kleyn laat na deze middag weten dat hij meer dan tevreden is met de opbrengst: "Het zou niet nodig moeten zijn, maar het is goed dat we met z'n allen zoveel rommel hebben kunnen ruimen in een paar uurtjes tijd."

Meer weten?

Bezoek de Facebook pagina van project 'Schone Schie'

Marjolein van der Linden

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233593 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Schoon zou gewoon moeten zijn"

"Het schoon houden van je eigen omgeving zou eigenlijk gewoon moeten zijn. Helaas is dat niet zo. Jammer, want Almere is zo mooi. Ik ga er elke dag met mijn hondje op uit en dan neem ik een afvalzak en emmer mee. Per week haal ik ongeveer 5 of 6 zakken afval u…

Lees meer
Verhalen
....

"Wij helpen het hier schoonmaken"

“Ik kom uit Eritrea en ben nu 5 maanden in Nederland. Met een groep mannen uit het asielzoekerscentrum De Koepel in Arnhem helpen wij het hier schoon te maken!” Ewalm, Drielse Rijn…

Lees meer
Verhalen
....