Kijken: boswachter Henk-Jan beschermt de kwelders van Holwerd

Boswachter Henk-Jan zorgt voor het beschermen van de kwelders bij Holwerd. Hij komt in zijn werk veel zwerfafval tegen en neemt dan ook altijd een zak mee om dit op te ruimen.

"Er ligt veel plastic in de kwelders van Holwerd. Omdat het deels aanspoelt door het hoge water van de zee én omdat mensen ook spullen weggooien. Dieren zoals vogels kunnen het inslikken, daarmee komt het in de maag terecht en uiteindelijk kunnen vogels daarin verstikken en gaan ze dood."

Daarom neemt hij áltijd een zakje mee naar zijn werk. Want waar de boswachter ook zwerfafval tegenkomt: hij raapt het op, neemt het mee in zijn auto en gooit het weg in de afvalbak.

TuinplantenNiet alleen plastic is schadelijk voor de natuur volgens Henk-Jan. Veel mensen dumpen ook tuinplanten zoals in een bos dat de boswachter van Staatsbosbeheer ook beheerd. Veel tuinplanten vallen -hoe verrassend- onder zwerfafval. Bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop en de Reuzenberenklauw kunnen schade aanrichten. Deze invasieve plantensoorten (ook wel exoten) gaan woekeren en overheersen daardoor andere bestaande planten en begroeiing. 

De boswachter schrijft blogs, maakt vlogs en zit op social media zodat hij zoveel mogelijk mensen kan betrekken bij wat hij samen met Staatsbosbeheer doet op de kwelders. Wij vinden Henk-Jan een echte Held van Schoon!

Nog zo'n superheld is de achtjarige Joep!

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233893 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

De Boskalis Beach Cleanup Tour 2019: schrijf je in!

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour, die duurt van 1 t/m 15 augustus 2019, wordt de héle Noordzeekust schoongemaakt. Door de Noordzeekust op te delen in 31 etappes van 5-10 km lang, kunnen deelnemers uit het hele land meehelpen een stuk strand zwerfafvalvri…

Lees meer
Verhalen
....

Het verhaal van de Brugghenschool

De Brugghenschool in Katwijk doet al enige tijd enthousiast mee aan het Schoon Belonen project. Al onze groepen brengen dagelijks hun PMD materiaal in de inmiddels overbekende P…

Lees meer
Verhalen, Katwijk