Kijken: boswachter Henk-Jan beschermt de kwelders van Holwerd

Boswachter Henk-Jan zorgt voor het beschermen van de kwelders bij Holwerd. Hij komt in zijn werk veel zwerfafval tegen en neemt dan ook altijd een zak mee om dit op te ruimen.

"Er ligt veel plastic in de kwelders van Holwerd. Omdat het deels aanspoelt door het hoge water van de zee én omdat mensen ook spullen weggooien. Dieren zoals vogels kunnen het inslikken, daarmee komt het in de maag terecht en uiteindelijk kunnen vogels daarin verstikken en gaan ze dood."

Daarom neemt hij áltijd een zakje mee naar zijn werk. Want waar de boswachter ook zwerfafval tegenkomt: hij raapt het op, neemt het mee in zijn auto en gooit het weg in de afvalbak.

TuinplantenNiet alleen plastic is schadelijk voor de natuur volgens Henk-Jan. Veel mensen dumpen ook tuinplanten zoals in een bos dat de boswachter van Staatsbosbeheer ook beheerd. Veel tuinplanten vallen -hoe verrassend- onder zwerfafval. Bijvoorbeeld de Japanse duizendknoop en de Reuzenberenklauw kunnen schade aanrichten. Deze invasieve plantensoorten (ook wel exoten) gaan woekeren en overheersen daardoor andere bestaande planten en begroeiing. 

De boswachter schrijft blogs, maakt vlogs en zit op social media zodat hij zoveel mogelijk mensen kan betrekken bij wat hij samen met Staatsbosbeheer doet op de kwelders. Wij vinden Henk-Jan een echte Held van Schoon!

Nog zo'n superheld is de achtjarige Joep!

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 229293 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

2018 in beeld: dit waren de hoogtepunten

Natuurlijk is iedere actie, groot én klein, een hoogtepunt als het gaat om het zwerfafvalvrij maken van de omgeving. Daarvoor willen we alle Supporters van Schoon, jong én oud, bedanken. Een greep uit al deze hoogtepunten en mooie initiatieven hebben we in bee…

Lees meer
Verhalen
....

Van Schoon Belonen naar een Afvalvrije basisschool en sportvereniging

De gemeente wil de bewustwording over het voorkomen van (zwerf)afval bij basisscholen en sportverenigingen verder vergroten door afvalscheiding en afvaleducatie te stimulere…

Lees meer
Verhalen, Westland