Rotterdams record tijdens Keep it Clean Day

Keep it Clean Day was dit jaar een groot succes in Rotterdam. Een spectaculair aantal van 10.000 Rotterdammers heeft bijna 10.000 kilo zwerfvuil opgeruimd. 

Op diverse plekken in de stad werden opruimacties gehouden. Rotterdam doet al enkele jaren mee aan Keep it Clean Day. Tijdens de eerste Rotterdamse Keep It Clean Day in 2014 waren zo’n duizend Rotterdammers op de been om vrijwillig zwerfvuil op te ruimen. In 2015 waren dit al bijna 5.000, toen werd meer dan 5.000 kilo zwerfafval opgehaald. 

Hillegersberg: Zwerfafval fanfare

Op de Hildegaertschool in Hillegersberg maakte de Zwerfafval fanfare zijn debuut. Met hulp van de Zwerfafval fanfare lesmodule van aandeslagmetafval.nl maakten kinderen van ingezameld afval grappige muziekinstrumenten zoals de Sambapetfles, Dopklikklakker of de Blikkentikker. Zo leerden ze tijdens de vrolijke opruimactie dat er van afval dat gescheiden wordt ingezameld leuke dingen kunnen worden gemaakt. 

Schoonmaakfeest op Koeweide

Anneke Strasters organiseerde als vanouds een grote opruimactie op het Koeweide in Crooswijk. Daar kwamen veel kinderen en buurtbewoners samen om de omgeving schoner te maken. De opruimactie werd een feestelijk evenement met spelletjes, clowns en lekkere snacks na het schoonmaken. 

Gouden grijper voor Charlois

Aan het einde van de dag werd al het in Rotterdam opgehaalde zwerfvuil gewogen. In het stadsdeel Charlois is verreweg het meeste zwerfafval opgehaald: meer dan 2.000 kilo! Hiermee wonnen de deelnemers de Gouden Knijper 2016. Gerben Wigmans, Directeur Schone Stad, reikte de prijs uit aan Ronald Tol, de voorzitter van de gebiedscommissie.

Ondersteuning van de gemeente

Aan de Rotterdamse Keep it Clean Day deden ongeveer 5.000 leerlingen van maar liefst 37 scholen mee. Daarnaast staken inwoners, leden van (sport)verenigingen, ondernemers en ambtenaren de handen flink uit de mouwen.

Om de schoonmaakacties te ondersteunen verspreidde de gemeente speciale materialen. Zo'n  7.000 zwerfvuilknijpers, 1350 dozen met vuilniszakken en 6.500 schoonmaakhesjes zijn uitgedeeld. 


Meer weten?

Meer weten over Rotterdam en schoon? Kijk op rotterdam.nl/schoon of rotterdam.supportervanschoon.nl. Of aan de slag met een Zwerfafval fanfare? Kijk dan per eind september op aandeslagmetafval.nl.

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233599 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Beloond met complimenten"

"Ik doe het in mijn eentje. Tot nu toe heeft het schoonmaken al 3 volle afvalzakken opgeleverd. Ik vond zelfs een barbecue! De beloning bestond uit veel complimentjes van passanten. Dat is hartstikke leuk natuurlijk. Deze actie krijgt zéker een vervolg."

Lees meer
Verhalen
....

Een bord met pasta en bestek in de bosjes

Het doel van de ochtend? Een schone buurt. En dat lukte. Er werd ontzetten veel zwerfafval gevonden en opgeruimd. In de bosjes werd zelfs een bord met pasta en bestek gevonden! War…

Lees meer
Verhalen
....