Houd Fryslân schoon: Kollumerzwaag

Afgelopen zaterdag 23 maart hebben de inwoners van Kollumerzwaag en Veenklooster meegedaan aan de Landelijke Opschoondag om het zwerfafval in deze dorpen tegen te gaan.

Een ploeg van 32 mannen, vrouwen en kinderen (waaronder wethouder Jelle Boerema) zijn bewapend met gele vestjes, handschoenen, prikkers en vuilniszakken de natuur en het dorp ingegaan om de rotzooi op te ruimen die een ander 'zomaar' heeft achtergelaten. Als beloning kregen zij welverdiend koffie, thee en taart vooraf. En een heerlijke stamppot na het harde werken.

Ook de kinderen van de basisschool De Stapstien en bso De Donderstien zijn al eerder die week met verschillende klassen in de kern van het dorp afval aan het zoeken geweest. Vanuit het plaatselijk belang hebben zij spullen en lesmateriaal ter beschikking gesteld om ook de volgende generatie bewust te maken dat afval niet op straat en in de natuur hoort. En wat hebben ze hun best gedaan. In totaal heeft deze actie een kar vol met afval opgeleverd voor toch relatief kleine dorpen.


We zijn enorm trots op de mensen die zich deze week hebben ingezet en zich inzetten op de andere dagen van het jaar om regelmatig plekken in het dorp schoon te maken. We hopen dat steeds meer mensen bij een wandeling even een zakje meenemen en een paar dingetjes opruimen. Alle beetjes helpen. Mocht je een grijper, vestje, en handschoenen nodig hebben stuur even een berichtje naar het plaatselijk belang.

Hoe houd ik mijn dorp schoon?
Het allerliefste zien we natuurlijk helemaal geen afval rondslingeren. Een roker die gemiddeld 7 sigaretten op een dag op de grond gooit, creëert toch al gauw 2,5 kg aan chemisch zwerfafval per jaar. Op te lossen door asbakken en draagbare peukenhouders. Ook veel verpakkingen, blikjes en drankflessen zijn een probleem. Banden, emmers, plastic afval van boeren in weilanden. Kortom: laten we onze spullen in een afvalbak gooien en naar het stort brengen en elkaar daar op attenderen.

Hoe produceer ik minder afval?
Als we geen afval hebben kunnen we het ook niet rondslingeren ten koste van mens, dier en natuur. Helaas, afval wat we netjes weggooien komt vaak ook in de natuur terecht. Hetzij de uitstoot die vrijkomt bij het verbranden, hetzij in onze oceanen. Simpele veranderingen zijn nog bruikbare spullen naar tweedehands winkels brengen en daar vaker spulletjes voor een prikkie kopen. Wegwerpverpakkingen inruilen voor herbruikbare initiatieven. Denk aan glazen of aluminium waterflessen in plaats van plastic flesjes. Een mok of koffiebeker to go in plaats van plastic bekertjes. Een katoenen zakdoek in plaats van papieren. Om een beetje meer zero waste te leven voor onze gezondheid en de natuur. Samen voor een gezonder en schoner Fryslân. Het begint in je eigen dorp!

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233608 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Kijken: dit was de Landelijke Opschoondag 2019!

Van Heerenveen tot Veghel en van Zaandam tot Rotterdam: #iedereendeedmee. En dat zag er zo uit: Vanuit het hele land werden er inspirerende supporters-verhalen en foto's ingezonden. Lees en bekijk alle ingezonden verhalen hier. Zet 'm alvast in je agenda!De d…

Lees meer
Verhalen
....

Strijd tegen zwerfafval

Op zaterdag 23 maart stroopten in heel Nederland vrijwilligers de mouwen op voor de Landelijke Opschoondag. Vanuit Vinkeveen Haven werd speciale aandacht aan het opschonen van de V…

Lees meer
Verhalen
....