“Het begon met het vinden van geld op straat”

“Het begon met het vinden van geld op straat”, vertelt de 14-jarige Imre uit Doetinchem. “Daardoor ben ik gaan opletten wat er allemaal op straat ligt. En dat is veel."

"Al 3 jaar ruim ik alle blikjes, flesjes en plastic op in mijn omgeving. Blik breng ik naar de oud ijzerboer, flesjes lever ik in voor statiegeld en het plastic gaat met het PMD mee. Vorige week heb ik 140 zakken vuurwerkafval opgeruimd. Dat levert mij dan weer een zakcentje op.” Imre heeft de afgelopen drie jaar veel ervaring opgedaan in hoe je afval herkent, maar ook hoe je met reacties van mensen omgaat. “De meesten zijn positief, gelukkig. En ik ben niet de enige die dit doet. Johan is in een nog groter gebied actief, van Didam tot Arnhem.”

 Sociale contacten zijn ook een drijfveer

“Van afval naar grondstof, zo mooi kan het zijn”, vervolgt Johan uit Didam. Hij ruimt net als Imre blik, ijzer en plastic op. “Iedere dag ben ik hiermee bezig. Op zondagochtend maak ik altijd een ronde in Arnhem. Het is dan nog helemaal stil op straat, heerlijk vind ik die rust. En als ik mijn fietskar vol heb, ga ik koffiedrinken bij daklozen onder de brug. Ik ontmoet heel veel mensen. Wat ik doe is goed voor het milieu, maar de sociale contacten zijn ook een drijfveer om door te gaan.” 

Johan uit Didam en Imre Scheffer - Doetinchem

Bekijk ook de Facebookpagina van Johan en Imre

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 229286 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"Dit is zo’n mooi gebied en dat wilde ik schoonhouden."

“Hier begon het allemaal, tien jaar geleden in de Wageningse uiterwaarden van de Rijn. Dit is zo’n mooi gebied en dat wilde ik schoonhouden."Van lunchwandelingen tot stadsgrachten schoonvissen"Nu, jaren later, maken we onder de naam Wageningen Schoon met een g…

Lees meer
Verhalen
....

"Ik stop met mijn fiets en pak het op"

“Ik maak met zo’n 30 andere inwoners het buitengebied van Oostwoud schoon en daar krijg ik zoveel positieve energie van. Ik woon hier en als het een bende is, dan doet mij dat zeer…

Lees meer
Verhalen
....