“Het begon met het vinden van geld op straat”

“Het begon met het vinden van geld op straat”, vertelt de 14-jarige Imre uit Doetinchem. “Daardoor ben ik gaan opletten wat er allemaal op straat ligt. En dat is veel."

"Al 3 jaar ruim ik alle blikjes, flesjes en plastic op in mijn omgeving. Blik breng ik naar de oud ijzerboer, flesjes lever ik in voor statiegeld en het plastic gaat met het PMD mee. Vorige week heb ik 140 zakken vuurwerkafval opgeruimd. Dat levert mij dan weer een zakcentje op.” Imre heeft de afgelopen drie jaar veel ervaring opgedaan in hoe je afval herkent, maar ook hoe je met reacties van mensen omgaat. “De meesten zijn positief, gelukkig. En ik ben niet de enige die dit doet. Johan is in een nog groter gebied actief, van Didam tot Arnhem.”

 Sociale contacten zijn ook een drijfveer

“Van afval naar grondstof, zo mooi kan het zijn”, vervolgt Johan uit Didam. Hij ruimt net als Imre blik, ijzer en plastic op. “Iedere dag ben ik hiermee bezig. Op zondagochtend maak ik altijd een ronde in Arnhem. Het is dan nog helemaal stil op straat, heerlijk vind ik die rust. En als ik mijn fietskar vol heb, ga ik koffiedrinken bij daklozen onder de brug. Ik ontmoet heel veel mensen. Wat ik doe is goed voor het milieu, maar de sociale contacten zijn ook een drijfveer om door te gaan.” 

Johan uit Didam en Imre Scheffer - Doetinchem

Bekijk ook de Facebookpagina van Johan en Imre

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233593 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

juf en kinderen van de Lisdodde opvolgers van Lightning

Juf Isa en de kinderen van groep 4B van de Lisdodde nemen het opruimstokje van husky Lightning over. “De kinderen riepen direct dat zij dat wel wilden doen”, vertelt juf Isa. “Ze vinden het heel erg als dieren dood gaan omdat ze plastic eten dat in de natu…

Lees meer
Verhalen, Emmen

Ploggen met verenigingen

Opruimer Pieter van Beyma hoorde over ploggen en bedacht een plan. "Ik wist

het ook niet, maar 'ploggen' is opruimen terwijl je aan het joggen bent. Nu
ben ik geen jogger, maar …

Lees meer
Verhalen, Emmen