Belonen in de praktijk

Tijdens het mini-symposium werd door een panel van betrokkenen gediscussieerd over de werking en winst van Schoon Belonen. Aan het woord zijn Martin Niessink (gemeente Bronckhorst), Henk Dillingh (gemeente Soest) en Kirsten Ruitenburg (gedragsdeskundige bij Novi Mores). “Het is van belang in te spelen op een ervaring die voldoening geeft.”

Over mensen betrokken krijgen én houden

Martin Niessink: “In Bronckhorst bood Schoon Belonen met name kansen voor scholen en sportclubs die al wat wilden doen met PMD. Het verschafte een extra mogelijkheid, namelijk het scheiden van afval. Dat vind ik grote winst, zeker met het oog op de toen aanwezige juridische belemmeringen. We benaderden alle maatschappelijke organisaties op dezelfde manier: iedereen kreeg aparte containers voor afvalscheiding. De opvolging bestond wel uit maatwerk: de zwerfafvalopdracht kan naar eigen inzicht ingevuld worden”.

Henk Dillingh: “In Soest werden vanuit de gemeenteraad al vragen over het thema afval gesteld voordat de pilot begonnen was. Ons eerste doel was het tot stand brengen van samenwerking. Intensief benaderen leverde uiteindelijk 25 deelnemers op. Die blijven we betrekken trouwens, met regelmatige bijeenkomsten. Ook het blijven communiceren over de acties en de bijeenkomsten helpt om meer organisaties er bij te betrekken. We bedachten de grondstoffenrace waar maatschappelijke organisaties zich voor kunnen aanmelden, door een actie te beschrijven, inclusief het bestedingsdoel voor de vergoeding.”

Over belonen als hulpmiddel 

Henk Dillingh: “Of belonen helpt? Met name bij sportclubs wel. We zien ook dat het bij scholen minder nodig is; zij zijn al meer gericht op leren. Martin Niessink vult aan: “We bieden sinds vorig jaar een 3D-printerworkshop, aan op scholen. Dan zien de kinderen hoe plastic gerecycled kan worden. Dat blijkt heel succesvol. Bij verenigingen is de winst vooral dat ze minder restafval hebben. Naar mijn idee speelt de beloning een ondergeschikte rol.”

Kirsten Ruitenburg licht het proces toe: “Extrinsieke beloning kan een mooi middel zijn om mensen in beweging te krijgen. Alleen dit zorgt niet voor de structurele gedragsverandering. Intrinsieke beloning zorgt daar wel voor. Het is dus van belang in te spelen op een prettige en voldoening gevende ervaring. Dat is belangrijk voor de toekomst.”

Zelf monitoren

Henk Dillingh: “Hoe je controleert of maatschappelijke organisaties ook doen wat ze beloven? Wij hebben zelf ook gemonitord. En we zien dat het rond de deelnemende organisaties wat schoner is."

Kirsten Ruitenburg: “Het controleren van het effect van de deelname - en vooral de terugkoppeling daarvan naar de organisaties – is buitengewoon zinvol, het motiveert enorm.”

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233593 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Kijken: dit was de Landelijke Opschoondag 2019!

Van Heerenveen tot Veghel en van Zaandam tot Rotterdam: #iedereendeedmee. En dat zag er zo uit: Vanuit het hele land werden er inspirerende supporters-verhalen en foto's ingezonden. Lees en bekijk alle ingezonden verhalen hier. Zet 'm alvast in je agenda!De d…

Lees meer
Verhalen
....

Strijd tegen zwerfafval

Op zaterdag 23 maart stroopten in heel Nederland vrijwilligers de mouwen op voor de Landelijke Opschoondag. Vanuit Vinkeveen Haven werd speciale aandacht aan het opschonen van de V…

Lees meer
Verhalen
....