Een schone Avond4daagse? Zó doe je dat als gemeente

De Avond4daagse is een hartstikke mooie traditie. En nóg mooier is het als de lopers hun looproute helemaal zwerfafvalvrij houden. Met dat doel werken ook dit jaar de Koninklijke Wandelbond Nederland en NederlandSchoon weer samen. Ook als gemeente kun je een schone Avond4daagse ondersteunen.

Vorig jaar sloegen de Avond4daagse en NederlandSchoon al op 176 plekken de handen ineen. Door scholen en ouders te betrekken en afvalzakken uit te delen werden daar de looproutes een stuk schoner. In dit seizoen, dat loopt van april t/m juli, gaan we dat op zo’n 300 plekken doen. Voor ruim 300.000 kinderen. 

Afvalzakjes, lied en quiz
Voor al die kinderen zijn er speciale, handzame afvalzakjes voor hun schillen, snoeppapiertjes en drankverpakkingen. Een mooie manier om te voorkomen dat afval langs de looproute belandt. Net als vorig jaar is er het aanstekelijke Schone Avond4daagse-lied, dat kinderen onderweg uit volle borst kunnen meezingen. En als opwarmer kunnen kinderen de Schone Avond4daagse Quiz spelen. Daarin leren ze bijvoorbeeld hoe lang de natuur erover doet om kauwgom af te breken en waarom een appelklokhuis ook in de afvalbak hoort.

Zoek de wandelorganisatie op
Vaak kunnen de kinderwandeltochten wat extra steun van de gemeente gebruiken. Daarmee laat je zien hoe belangrijk jouw gemeente een schone omgeving vindt en motiveer je ouders en kinderen. Op de website van de Avond4daagse is te zien waar de tochten op welke data van start gaan. Ook vind je er de contactgegevens van de betrokken wandelorganisaties. Als gemeente kun je in gesprek met die organisaties om af te stemmen wat je kunt betekenen. 

Bekijk hier de video van de Schone Avond4daagse in gemeente Zoetermeer van vorig jaar:

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 235218 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

"In Arnhem heb ik minder last van zwerfafval"

"Ik woon in Arnhem, maar heb ook een kamer in Zeist voor mijn studie. In Arnhem heb ik minder last van zwerfafval. Daar woon ik echt in een wijkje waar veel gezinnen wonen en ligt er vaak helemaal niets. Dat is heel fijn! Ik merk met sigaretten dat ik wel makk…

Lees meer
Verhalen
....

"De meeste mensen gebruiken hun gezond verstand en ruimen hun troep op"

"Ik woon op de IBB (studentencomplex) in Utrecht en daar vind je veel zwerfafval. De IBB is een plek waar 1500 mensen wonen, dus daar raakt het vanzelf vrij snel vervuild. Daar ben…

Lees meer
Verhalen
....