Amsterdamse Vinkenstraat weer spik en span

Sinds zaterdag 24 maart ziet de Amsterdamse Vinkenstraat er weer spik en span uit. Zo’n 30 bewoners maakten tijdens hun Landelijke Opschoondag-actie in 2 uur tijd de straat grondig schoon. De Gemeentereiniging en medewerkers van de dienst Handhaving hielpen een handje.

Rond 1 uur klonk bij het verzamelpunt Woon-zorgcentrum De Rietvinck het startsein. Na het zingen van het zelfgemaakte 'Vinkenstraat schoon!'-lied gingen de opschoners in 2 ploegen aan de slag. Rond 3 uur werd onder luid applaus de laatste volle vuilniszak in de veegwagen van de Reiniging gegooid. In totaal waren er maar liefst 35 volle afvalzakken bij elkaar geraapt. 

Tekenwedstrijd

In De Rietvinck werd na het opruimen nog een uurtje nagepraat. Daar waren ook een aantal Rietvinck-bewoners bij, die vertelden over de straatschoonmaak in hun jongere jaren. Kinderen uit de Vinkenstraat hadden prachtige tekeningen gemaakt in het kader van een tekenwedstrijd onder het motto 'Hoe houden we de Vinkenstraat schoon'. De jury, onder leiding van buurtbewoonster/stadstekenaar Joanna Quispel, reikte de prijzen uit aan Peco (3), Tiger Lily (4), Loet (6), Sterre (7), Lieke (9) en Relinde (10).

Rattenplaag

Het initiatief voor de schoonmaakmiddag kwam van een bewonerswerkgroep. Aanleiding was het toenemende vuilnisprobleem en de rattenplaag in en om de Vinkenstraat. De Gemeente Amsterdam zette personeel en materiaal van de Reinigingsdienst in, bood ondersteuning door de dienst Handhaving én verschafte een subsidie voor de verspreide flyers en de nazit in de Rietvinck. Albert Heijn Haarlemmerdijk zette 2 medewerkers in bij het schoonmaken en sponsorde de actie met paaslekkernijen voor de kinderen.

Gezellig

Het samenwerkingsproject is de bewoners goed bevallen. Niet alleen leverde de actie een superschone straat op, maar bewoners beseffen nu ook sterker hoe belangrijk een afval- en overlastvrije straat is voor de leefbaarheid en saamhorigheid. Bovendien hebben ze gemerkt dat het samenwerken aan leefbaarheid ook nog eens héél gezellig kan zijn.

Foto: Ineke Gossink

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 230447 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Landelijke Opschoondag 2019: iedereen doet mee!

Op zaterdag 23 maart is het Landelijke Opschoondag. Hét moment om samen de buurt op te ruimen. Meedoen is vaak hartstikke leuk en is eigenlijk heel eenvoudig. Bekijk hier ons stappenplan voor gemeenten en meld direct een actie aan of sluit aan bij een actie in…

Lees meer
Verhalen
....

In 3 stappen een actie aanmelden met jouw gemeente

Jouw gemeente doet mee aan de Landelijke Opschoondag wanneer je een actie organiseert waarbij een buurt wordt schoongemaakt. Dat kan met een kleine groep of met een hele grote, je …

Lees meer
Verhalen
....