5 tips voor een schonere buurt (van jullie!)

In onze nieuwsbrief vroegen we Supporters van Schoon om hun gouden tip voor een schonere buurt te delen. We kregen daar veel reacties op. (Dank jullie wel!)

Een aantal tips kwam op hetzelfde neer. ("Plaats voldoende afvalbakken in de buurt die vaak geleegd worden"). Sommige tips waren ronduit uniek ("Laten we alle afvalbakken voortaan Gijs noemen, naar Holle Bolle Gijs, zodat we ons herinneren hoe leuk we het als kind vonden om daar afval in weg te gooien"). Alle tips waren sowieso even welkom. Wij trokken uit de stapel tips 5 exemplaren die leuk en laagdrempelig zijn.  

1 . iedereen een grijper

“Bij gemeenten of stadsdelen zijn zwerfvuilgrijpers vaak gratis verkrijgbaar. In een kwartiertje wandelen maak je met zo'n grijper de hele buurt vrij van zwerfafval. Vaak levert het ook nog een babbeltje met buurtbewoners. In een schone buurt wordt de kans op nieuw zwerfafval bovendien steeds geringer door bewustwording. Ik hoop dus dat de zwerfvuilgrijper zich als een olievlek verspreidt. Dan wordt ons land nog schoner.”

Peter Keller

2. verrassende afvalbakken

"Toen wij eens met drie buitenschoolse opvangen in Brielle en Vierpolders aan het opruimen waren, kwamen we tot de conclusie dat een leuke vuilnisbak zwerfafval echt kan voorkomen. Ik zag bij jullie al een ‘Happy’ zingende afvalbak voorbij komen. Zo'n verrassende afvalbak; dat is een goed idee!”

Coby Oosterlee

3. een briefje voor de buren

“Wij hingen in ons appartementencomplex een briefje op met de boodschap dat we gingen opschonen, met de vraag: ‘wie doet er mee?’ Dat leverde boven verwachting 21 medestanders op! Uiteindelijk waren er meer dan genoeg rapers, vegers en koffiezetters en werd het een prachtige ochtend. ‘Gaan we dit nog eens doen?’ vroeg iedereen na afloop!”

Conny en Jan van der Poll

4. samen met de hond

“Ik wandel veel met mijn hond, en wanneer ik plastic flesjes of blikjes tegenkom dan raap ik die op. Ik hou ze vast totdat ik een prullenbak zie of doe ze in een pedaalemmerzakje en doe ze thuis in de PMD zak. Een goede tip voor andere hondenbezitters, toch?”

Suzanne Aardenburg

5. Ontwerp het zelf“Ik erger me kapot aan vieze peuken. Ik ontwerp daarom nu zelf een asbakje dat handig is om mee te nemen naar strand, naar het bos, tijdens een citytrip etc. Hoe handig is een asbak die op het strand aan de parasol bevestigd kan worden?”

Madelon Sieberichs

Verhalen
....

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233619 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Zo doe je mee aan de Landelijke Opschoondag

Je doet mee aan de Landelijke Opschoondag wanneer je een actie organiseert waarbij de buurt wordt schoongemaakt. Dat kan met een kleine groep of met een hele grote, je kunt de stoep schoonmaken of het hele park. En je kunt het met je vrienden doen of met een h…

Lees meer
Verhalen
....

'Blij met onze vrijwilligers'

“Ons restaurant ligt aan de haven en het is voor onze gasten belangrijk dat het hier schoon en opgeruimd is. We zijn dan ook heel blij met de inzet van de vrijwilligers van Huizen …

Lees meer
Verhalen
....