Waar is het schoonste strand van Nederland?

30 juli 2020

Schoonste strand Ameland

Tromgeroffel. De winnaar van het Schoonste Strand van Nederland 2020 is….Ameland! Het Waddeneiland krijgt van de jury een dikke tien.

‘Alles op Ameland klopte dit jaar’, aldus het panel. Van paviljoen en parkeerplaats, tot strandopgang en vloedlijn: bijna nergens was zwerfafval te zien. ‘Een ontzettend knappe gezamenlijke prestatie van gemeente, ondernemers, bewoners en bezoekers.’ Henk Klein Teeslink, projectleider bij Stichting Nederland Schoon: “Amerland is superblij. Ze zijn er heel trots dat ze een 10 hebben gescoord. Dat is echt uniek.” De winnaar is op 30 juli onthuld door organisator Strand Nederland, die ondersteund wordt door onder meer Stichting Nederland Schoon. 

Winnaar per provincie
Niet alleen Ameland mag de vlag uithangen. Per provincie komt er één winnaar uit de bus. Zo mag Katwijk in de provincie Zuid-Holland zich het schoonste strand van Nederland noemen. In Noord-Holland gaat de titel naar Den Helder en in Zeeland naar de gemeente Sluis.

Minder wegwerpplastic
De hele Nederlandse kust is sowieso schoner geworden volgens de inspecteurs. Er ligt veel minder wegwerpplastic op het strand dan voorgaande jaren. Dat is onder meer te danken aan de strandpaviljoeneigenaren en de kustgemeentes. Die doen hun best de stranden schoon te houden. Ook lijken bezoekers en toeristen zich er meer van bewust dat ze geen rommel moeten achterlaten.

Corona
Maar liefst 23 van de 28 Nederlandse kustgemeente haalden de maximale netheid-score van 4 sterren. De organisator van de verkiezing is daar blij mee. Die vreesde juist dat er méér zwerfafval zou liggen, omdat de paviljoens tijdens de coronacrisis zijn gestart met de verkoop van (goed ingepakte) afhaalmaaltijden.

Beste Paviljoen 2020
Tijdens de verkiezing is ook het Beste Paviljoen van 2020 bekendgemaakt. De hoofdprijs ging naar Beachclub Lekker uit het Zeeuwse Vrouwenpolder. Die haalde de beste score als het gaat om duurzaamheid, gastvrijheid, uitstraling, assortiment in de producten. En niet onbelangrijk: schoonheid! 

Nieuwsgierig?
Bij de verkiezing van het Schoonste Strand is de volledige Nederlandse kust in kaart gebracht via 72 inspecties, die zijn uitgevoerd door 8 inspecteurs op 36 toeristische locaties. Dat gebeurde van het zuiden van Zeeland tot en met de noordelijkste stranden van De Waddeneilanden. Ben je benieuwd naar alle resultaten? Kijk dan op www.strandinspecties.nl. Nieuws rondom de verkiezingen kun je volgen op social media via #strandverkiezingen2020.

Foto: JanSpoelstra.nl.