NederlandSchoon lanceert landelijk pictogram corona-afval

10 juni 2020

Landelijk pictogram corona-afval

NederlandSchoon introduceert vandaag, in samenwerking met Plastic Soup Foundation, een nieuw landelijk corona-afvalpictogram. Het pictogram moet Nederlanders erop attenderen dat mondkapjes en wegwerphandschoenen in de afvalbak thuishoren.

Sinds op 1 juni het openbaar vervoer de reguliere dienstverlening weer heeft hervat, zijn reizigers verplicht een mondkapje te dragen. Om te voorkomen dat deze beschermingsmiddelen op straat terechtkomen willen NederlandSchoon en Plastic Soup Foundation meer bewustwording creëren rondom het weggooien van dit corona-afval. Het pictogram zal binnenkort zichtbaar zijn bij verschillende verkooppunten van beschermingsmaterialen, onder andere op Nederlandse OV-locaties en andere relevante plaatsen.

Mondkapjesplicht in ov
Sinds 1 juni dienen reizigers in bus, trein en metro verplicht een schoon, niet-medisch mondkapje te dragen. Helene van Zutphen, directeur van NederlandSchoon: “Een herbruikbaar mondkapje heeft natuurlijk de voorkeur. Dit is immers het beste voor het milieu. Indien er toch gebruik wordt gemaakt van wegwerpmaterialen, dan horen de mondkapjes na gebruik bij het restafval te worden weggegooid.”

Nieuwe stroom zwerfafvalartikelen
Sinds de uitbraak van het coronavirus is een nieuwe stroom zwerfafvalartikelen ontstaan en komen steeds meer mondkapjes en plastic wegwerphandschoentjes op straat terecht. Nu mondkapjes in het openbaar vervoer verplicht zijn, hebben we in toenemende mate met dit corona-afval te maken. Van Zutphen: “Daarom hebben wij in samenwerking met Plastic Soup Foundation dit duidelijke pictogram ontwikkeld. Door dit beeldmerk al op het punt van aankoop zichtbaar te maken, hopen we iedereen eraan te herinneren deze beschermingsmiddelen direct na gebruik in de afvalbak te gooien. Samen gaan we de strijd tegen dit soort zwerfafval aan.”

Ga voor meer informatie over de verplichting van het dragen van niet-medische mondkapjes in het openbaar vervoer naar de website van de Rijksoverheid

 

Over Plastic Soup Foundation
Plastic Soup Foundation is een ‘single issue’-milieuorganisatie en houdt zich maar met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. Om dat doel te bereiken legt PSF graag de vinger op de zere plek en wordt steeds meer de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid benadrukt, zoals met de Plastic Health Summit en campagnes op het terrein van microplastics en plasticafval. Ook organiseert PSF ieder jaar de Nederlandse editie van World Cleanup Day.