6x tips voor een afvalvrije stranddag

11 juni 2019

Schoon Strand

Van een schoon strand geniet je nóg meer. Daarom hebben we 6 gouden tips verzameld voor iedereen die de kust graag zwerfafvalvrij maakt en houdt.

Op een schoon strand ben je gelukkiger en geniet je langer. Helemaal wanneer je weet hoe lang het duurt voordat achtergebleven afval weg is. Sommige dingen liggen er voor altijd, zoals plastic. Andere verteren na verloop van tijd zoals de krant die na zo'n 6 maanden weg is. Bekijk de afbraaktijden van zwerfafval op het strand:

Op een schoon strand is het fijn. En een schoon strand houdt de kust en zee gezond. Samen vóór een schoon strand en tegen de plasticsoep met deze 6 tips! 

1. WEG MET WEGWERPMATERIALEN
Of je nu je favoriete strandpaviljoen bezoekt, of zelf lekkere hapjes en drankjes meeneemt: kies waar mogelijk voor spullen die je vaker gebruikt. Dus vervang je plastic wegwerpservies voor herbruikbaar servies van bijvoorbeeld bamboe of maïs. Gebruik een duurzame waterfles in plaats van plastic flesjes. Neem een thermoskan koffie mee in plaats van een coffee to go in een wegwerpbeker. En zeg nee tegen plastic rietjes en roerstaafjes.

2. GEEF HET GOEDE VOORBEELD
Goed voorbeeld doet goed volgen. Door zelf afval op te ruimen, inspireer en motiveer je andere badgasten om hetzelfde te doen.

Iedere maand de schoonste tips en andere nieuwtjes ontvangen? 
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

3. MAAK HET JEZELF GEMAKKELIJK
Laat je afval niet achter op het strand: gooi het in de vuilnisbak of neem het mee. Op bijna alle stranden in Nederland zijn afvalbakken aanwezig. Bij de strandopgang bijvoorbeeld. Nog makkelijker is het om zelf een afvalzak mee te nemen. Dan kun je altijd snel je verzamelde afval kwijt, waar je ook bent.

4. MAAK ER EEN STRANDJUT-WEDSTRIJD VAN
Strandjutten is vooral voor kinderen een leuke en spannende bezigheid. Wie vindt in de kortste tijd het meeste zwerfafval? En wie vindt het gekste item? Met zwerfafval op het strand kun je leuke spelletjes spelen. En de opbrengst? Die kan in de afvalbak óf als basis voor een kustwerk dienen.

5. STRANDASBAK OF ZAKASBAK 
Roker? Doe je sigarettenpeuk in een strandasbak of in de Supporter van Schoon zakasbak. Kleine moeite, groots resultaat. 

6. PLOGGEN IN DE BRANDING
Raap bij het wandelen of joggen telkens het afval op dat je tegenkomt. Zo houden we de stranden samen schoon!