6x tips voor een afvalvrij feestje

13 december 2018

Geen Feest Zonder Ballonnen1

Een feestje geven zonder afval lijkt onmogelijk. Toch kun je het feestafval beperken tot een minimum met onze tips voor een afvalvrij feestje. Met bellenblaas, wasbare servetten, kerstverlichting en servies uit de kringloopwinkel kom je echt een heel eind. Het feest kan beginnen!

6X TIPS VOOR EEN AFVALVRIJ FEESTJE

1.  Bellenblaas in plaats van ballonnen
Hoe feestelijk ballonnen ook zijn, je kunt ze beter niet gebruiken. Als er eentje ontsnapt kan er namelijk een dier in stikken. Bovendien zijn de restjes van kapotte ballonnen moeilijk terug te vinden in de natuur, zeker wanneer je een tuinfeest geeft. Kies in plaats van ballonnen voor katoenen slingers die je kunt hergebruiken of voor ouderwetse bellenblaas. 

2. Confetti van bladeren
Wist je dat confetti echt een supervervuiler is? Confetti is vaak van papier gemaakt, maar ook regelmatig van plastic. En dit plastic kan in het milieu terecht komen na het opgooien ervan. Een duurzaam en feestelijk alternatief is om zelf confetti te maken van bladeren. Verzamel een hoop stevige bladeren en ga (met de kinderen) aan de slag met een perforator. Vergeet ook de kerstverlichting niet. Dit zorgt, ook als het geen kerst is, voor een feestelijke en knusse sfeer.

3. Kleurig servies van de kringloop
Als je jouw tafel dekt met wegwerpartikelen, houd je geen afwas maar wel een berg afval over. Niet voldoende servies in huis? Leen het van vrienden en familie. Of nog leuker: tik voor een prikkie een vintage servies en verschillende soorten gekleurde glaasjes op de kop bij de kringloopwinkel of op de rommelmarkt. 

4. Rietjes van rvs, bamboe of glas
Een feestelijk drankje is pas echt af als je het serveert met een rietje. Alleen zijn die plastic rietjes helaas niet de meest duurzame en milieuvriendelijke keuze. Vaak worden ze één keer gebruikt en verdwijnen dan meteen in de afvalbak. Zonde. Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg hippe en feestelijke alternatieven voor het plastic rietje. Zo zijn er herbruikbare rietjes van glas, bamboe, papier of rvs. 

5. Herbruikbare servetten
Het is zo makkelijk: een pak van die gekleurde papieren servetten op tafel tijdens een feestje. Maar wat een troep leveren ze op. Tover oude lakens, tafelkleden en gordijnen om in servetten: dat is goedkoop, staat chique en je hebt er nog jarenlang plezier van. 

6. Verpakkingsvrije schoonmaakmiddelen
Wil je jouw afvalvrije feestje echt compleet maken? Gebruik dan geen vloeibare zeep uit een fles maar een verpakkingsvrije blokzeep bij het schoonmaken. Met deze vrolijke Bubble Buddy is je huis in no time weer spik en span!