Ervaring in de praktijk: Korfbalvereniging C.S.V. Dindoa

Bij Dindoa slaat Schoon Belonen goed aan. De motor erachter is Gerben Sikkema, coördinator beheer. ”De inzameling loopt voorspoedig. We hebben de containers bij de ingang van het clubhuis staan. Sporters die in de kantine flesjes kopen, gooien ze daarna gemakkelijk weg in deze bakken. Elke maandag leeg ik de grote afvalcontainer en haal ik de petflesjes eruit om ze in de Schoon Belonen-container te doen. Zo komen die niet bij het restafval. En elke volle zak is toch weer 15 euro voor de club!”

Allerlei inzamelcontainers
Dindoa promoot de Schoon Belonen-actie regelmatig in de nieuwsbrief en op de website van de club. Bij het begin van de actie hing er ook een groot vel papier in de kantine met de tekst ‘Flesjes in de container!’ Inmiddels zijn er 19 volle zakken (ca. 200 flesjes per zak) weggebracht. De hoeveelheid ingezamelde blikjes is aanzienlijk minder. De twee zakken met blikjes die Dindoa heeft ingeleverd, zijn puur gevuld door wat de leden thuis hebben verzameld. Dindoa verkoopt zelf geen blikjes. Daarnaast heeft Dindoa een container staan voor afgewerkt frituurvet. Niet alleen voor eigen gebruik: iedereen kan daar zijn oude vet kwijt. Goed bezig voor het milieu en een mooie opbrengst voor de verenigingskas.

Rommel oprapen
Het gezin van Rutger Jan en Wytske Brouwer helpt mee aan de actie Schoon Belonen. Ze ergeren zich aan al het zwerfafval. “Tijdens onze wandelingen of fietstochtjes verzamelen we weggegooide petflesjes en blikjes en nemen ze naar huis. Onderweg naar school of de sport rapen we ook flesjes en blikjes op. Die brengen we dan naar de Schoon Belonen-container bij Dindoa of bij de Koningin Julianaschool. Het lijkt vechten tegen de bierkaai, maar elk blikje of flesje is er weer eentje minder in het milieu.”

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 235218 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.