Ervaring in de praktijk: Ireneschool

Gerda Immerzeel, directeur van de Protestants Christelijke Basisschool Irene, is enthousiast over de actie: “Het loopt erg goed. Sinds het begin elke week een container vol. Meer flesjes dan blikjes verzamelen we. De blikjes stinken wel..… naar bier!”. Na het weekend wordt het meest ingeleverd: je hebt zo een zak vol na een boswandeling. Ook ligt er afval op het schoolplein, want in het weekend hangt er jeugd rond.

Oog voor afval
Collega’s en kinderen zijn zich meer bewust van troep op straat. Collega: “Je krijgt er oog voor.” En een kind komt triomfantelijk een petflesje brengen met de woorden: “Er ligt weer geld op het schoolplein.” Het leeft goed onder de kinderen en hun ouders, maar ook onder de collega’s. Regelmatig komt het item naar voren in de nieuwsbrief. Eigenlijk loopt de actie vanzelf. Er hangen posters op school. Kinderen helpen mee om het schoolplein elke dag op te ruimen en zijn dus kien op afval. Ze spreken er zelfs andere kinderen op aan als ze troep maken.

Nieuw schoolplein
De school heeft het vignet ‘Gezonde School’ als eerste in de regio verkrijgen. In het verlengde daarvan hoort ook de aandacht voor het milieu. Lege cartridges en batterijen kunnen ook bij de school ingeleverd worden. De vergoeding voor de opbrengst van Schoon Belonen gebruikt de Ireneschool voor extra speelmogelijkheden op het schoolplein. Het plein gaat op de schop en eind mei kunnen de kinderen spelen en genieten van het nieuwe plein.

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 235218 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.