juf en kinderen van de Lisdodde opvolgers van Lightning

Juf Isa en de kinderen van groep 4B van de Lisdodde nemen het opruimstokje van husky Lightning over. “De kinderen riepen direct dat zij dat wel wilden doen”, vertelt juf Isa. “Ze vinden het heel erg als dieren dood gaan omdat ze plastic eten dat in de natuur terecht is gekomen: ´Als de dieren het opeten, kan het ook in mij terecht komen!’”

 

Iedere pauze gaan teams van twee of drie kinderen met grijpers en afvalzak aan de slag om het schoolplein schoon te houden. “Wie geweest is, zet een kruisje achter zijn of haar naam, zo komt iedereen aan de beurt. Na twee weken geven wij het stokje door aan groep 4A, daarna is weer een andere groep aan de beurt.” Veel kinderen namen de grijpers het weekend mee naar huis om ook daar op te ruimen.

 

Geertje van de gemeente bracht grijpers en vuilniszakken. “Ze had ook folders meegenomen. Daarin stond onder meer hoe lang het duurt voordat allerlei soorten zwerfvuil afbreken. De kinderen waren heel verbaasd dat een plastic bakje heel langzaam in stukjes uiteenvalt, misschien in 100 jaar tijd, maar dat het altijd plastic stukjes blijven, het verteert niet  en een blikje pas na een jaar of 50 is afgebroken. Zelfs papier ligt wel zes maanden in de struiken voordat het weg is. Dat vonden ze wel erg.”

 

Ook nadat groep 4B het stokje heeft doorgegeven, blijft het milieu de aandacht houden, zegt juf Isa. “Zoals de kinderen zeiden: ‘Wij ruimen plastic op omdat we veiliger willen leven, zonder plastic’.”

 

deel dit bericht via

Laat je inspireren

Er zijn al meer dan 233895 Supporters van Schoon die iets doen tegen zwerfafval. En dat levert veel mooie verhalen en handige tips op.

Knalgroene afvalbakken in Emmen

Foto: Dexter Dekker fotografie

Bij meerdere winkels in de gemeente Emmen staan binnenkort knalgroene afvalbakken op de stoep. De landelijke organisatie Nederland Schoon stelt er 100 gratis beschikbaar voor ondernemers uit de gemeente Emmen. De afvalbakken moet…

Lees meer
Verhalen, Emmen

Opruimactie Torflang

Zaterdagochtend 13 april vond een opschoonactie in de Torflang plaats. Onder begeleiding van Lefier, Sedna, Buurtsupport, Area, EOP Angelslo en de gemeente ging men met een priksto…

Lees meer
Verhalen, Emmen