Aftermovie Landelijke Opschoondag 2023

Supporters, bedankt!

De Landelijke Opschoondag vond dit jaar plaats op zaterdag 18 maart. Samen gingen we op pad om Nederland weer een stukje schoner te maken. Blik met ons terug op deze mooie en bijzondere dag! En zet voor volgend jaar de Landelijke Opschoondag alvast in je agenda: deze vindt plaats op zaterdag 23 maart 2024

 

 

Zet de Landelijke Opschoondag 2024 alvast in je agenda!

Zaterdag 23 maart 2024

Download het agendabestandje

Resultaten Landelijke Opschoondag

Met 50.000 deelnemers en 3.394 acties en gebieden op de schoonkaart was de Landelijke Opschoondag ook in 2023 een groot succes. De meeste acties werden aangemaakt in Amsterdam. Samen hebben we onze omgeving weer een stuk schoner gemaakt. In heel Nederland werd samengewerkt door jong én oud. Iedereen kon mee doen, buren, bedrijven, scholen, verenigingen en gemeenten, noem maar op! Hierdoor zijn niet alleen onze wijken weer een stuk schoner, maar ook schoolpleinen, winkelcentra, sportvelden en bedrijventerreinen.

 

Supporters in beeld

In iedereen zit een Supporter van Schoon, ook in jou! Hier vind je de persoonlijke verhalen van deelnemers van de Landelijke Opschoondag. Zo gaat Truus Huisman geregeld op pad met haar kleinzoon Xavi om hun omgeving op te schonen en verzorgt SamenMaatjes samen met Zorgstal Helvoirt wekelijks een opschoonactiviteit voor mensen met een beperking.

Oma en haar kleinzoon rapen zwerfafval
Meisje aait haar pony bij zorgstal Helvoirt

Oma Truus en kleinzoon Xavi

Een beter milieu voor de jeugd én voor de toekomst

Truus Huisman uit Huissen is een fanatiek Supporter van Schoon. Ze houdt graag haar wijk schoon door wekelijks een opschoonrondje te doen. Dit doet ze het allerliefste samen met haar kleinzoon Xavi. Gewapend met een hesje, grijper en afvalzakring gaan zij samen de strijd aan tegen zwerfafval in hun buurt. Truus hoopt met haar bijdrage te zorgen voor een beter milieu voor de jeugd én de toekomst. 

Love Not Waste

Samen het strand schoonmaken

Love Not Waste heeft zich op de Landelijke Opschoondag samen met een groep van 28 vrijwilligers ingezet om het strand van Bergen aan Zee zwerfafvalvrij te maken. In een uur tijd werd al ruim 30 kilo bij elkaar geraapt. Love Not Waste is een groep vrolijke activisten die geregeld clean-ups, campagnes en inspirerende duurzaamheidsprojecten organiseert. 

Zorgstal Helvoirt en SamenMaatjes

Samen de buurt een stukje schoner maken

Iedere week gaat Roy Moezel, begeleider van SamenMaatjes, een organisatie die mensen met een beperking begeleidt en coacht, op pad met de maatjes bij Zorgstal Helvoirt om een opschoonrondje in hun omgeving te maken. Dat doen zij niet alleen, ook pony's, paarden en papegaaien mogen mee! De dieren worden ieder voorzien van een zwerfafvalzak, op de rug of aan het karretje, en dragen op die manier ook hun steentje bij aan een schone omgeving.

Pers en PR-momenten

De Landelijke Opschoondag is veel onder de aandacht geweest in de media. Zo werd het genoemd in het NOS journaal, verschenen er meer dan 400 artikelen in het nieuws én staken bekende influencers en TikTokkers de handen uit de mouwen om ons land schoner te maken. Bekijk hier de hoogtepunten.

Basisschool ruimt op met Matheu Hinzen en Meneer Martijn

De Landelijke Opschoondag voor scholen werd op woensdag 15 maart bij basisschool Hubertus in Tilburg afgetrapt. TikTokker Meneer Martijn en Disney Channel Earth Day-ambassadeur Matheu Hinzen gaven het startsein. De kinderen gingen met grijpers en vuilniszakken op pad om de buurt rondom de school een stukje schoner te maken. Omroep Tilburg maakte er een videoverslag van.

Bekijk hier de video

Opschonen in het Haagse Statenkwartier

Tijdens het persmoment in het Haagse Statenkwartier werd op 17 maart tijdens de Landelijke Opschoondag officieel afgetrapt door Ingrid Goethart, directeur van Nederland Schoon en Anne Mulder, wethouder Mobiliteit, Buitenruimte en Scheveningen. Tientallen inwoners en ondernemers van het Statenkwartier in Den Haag kwamen in actie om de buurt op te schonen.

Bekijk hier de video

Nationale pers

De pers heeft dit jaar veel aandacht besteed aan de Landelijke Opschoondag. Er verschenen meer dan 400 artikelen in verschillende kranten. Zo wijdde NU.nl een artikel eraan waarin onze directeur, Ingrid Goethart, verslag deed van de geslaagde dag. Ook de NOS besteedde veel aandacht aan de Landelijke Opschoondag. Zo verscheen het drie keer in het NOS journaal en werd het tijdens de nieuwsitems van de NPO radiokanalen genoemd. Ook verscheen er een online artikel

 

 

Onze partners

Door krachten te bundelen bereik je meer. Daarom slaan we de handen ineen met verschillende organisaties, bedrijven en gemeenten. Ook zij deden mee aan de Landelijke Opschoondag.

McDonald's

Sinds 2014 werkt McDonald's samen met Nederland Schoon op diverse topics op het gebied van zwerfafval in Nederland. Ook wordt er elk jaar mee gedaan aan de Landelijke Opschoondag. Tijdens de editie van dit jaar beloonde McDonald's elke gast met een kop of koffie of thee wanneer zij zich samen met de Crew van het restaurant inzetten om de omgeving op te ruimen.

EuroParcs

EuroParcs is trotse supporter van Nederland Schoon. Op de Landelijke Opschoondag zetten EuroParcs locaties door heel het land zich in om hun omgeving schoon te maken. Het park in Kaatsheuvel zocht de samenwerking op met het wijkteam van de gemeente Loon op Zand, wethouder Tess van der Wiel trapte de Landelijke Opschoondag hier af. Een grote groep vrijwilligers verzamelde zich bij EuroParcs in Kaatsheuvel om de omgeving op te schonen.

Domino's

Ook bij Domino's vinden ze het belangrijk om hun steentje bij te dragen aan een schoner Nederland. Dit doen ze door de omgeving van hun winkels schoon en netjes te houden. Marianne Kemps, verantwoordelijk voor alle communicatie binnen Domino's Pizza Nederland, vindt dit belangrijk omdat we uiteindelijk een betere wereld willen voor iedereen, voor onszelf, maar ook voor de toekomstige generatie.

Screenshot van de schoonkaart van Supporter van Schoon

Er zijn in totaal al 14474 gebieden en acties

Nieuwsgierig wie er in jouw buurt zwerfafval opruimt? Zelf of samen met buren, collega’s, familie of vrienden een stukje van je omgeving schoonhouden?

Kom in actie!